Sportisti o banjalučkoj tituli: Promocija “krajiške ljepotice” u evropskim okvirima

Gradonačelnik Igor Radojičić u Briselu je “zadužio” titulu, koja će prema njegovim riječima poslužiti za promociju “krajiške ljepotice” u evropskim okvirima. Najavljuje i konkretne korake.

“Banjaluka će u 2018.godini, kao grad sporta i evropski grad sporta biti fokusiran na bazu. Naš fokus su djeca uzrasta do 6.razreda, i pokušaćemo po osnovnim skolama sa profesorima fizičkog vaspitanja razviti dodatne spotske programe koji bi bili besplatni za djecu. Ovdje već imamo i kontakte sa predstavnicima drugih gradova iz Evropske unije, koji nam traže inforamacije i nude nam učešće na sporstkim događajima za naše sportiste”, kaže Igor Radojičič, gradonačelnik Banjaluke.

Evropski grad sporta zvuči zaista pompezno, a još kada se tome dodaju i ne baš blistavi sportski rezultati ostvareni u Banjaluci, minulih godina, ne čudi što se ova titula, naročito u komentarima na društevnim mrežama dočekala sa podozrenjem. Ipak, “ACES Europe”, glede neke druge kriterijume.

“Imao sam priliku da se upoznam sa članovima te komisije. U tom kratkom razgovoru koji sam imao sa njima, receno mi je da se ne gledaju samo spotski rezultati. To je “nagrada” koja obuhvata kompletnu rijec sport. Tu se gleda infrastruktura, odnos grada prema sprotu, broj djece koja se bave sportom. Mislim da će Banjaluka imati koristi od toga, ako ništa onda bar da se još više djece animira da se bavi sportom“, rekao je Nikola Stanković, direktor Kajak kanu kluba “Vrbas”.

Štošta još ima da se uradi, da bi imali “evropski “ sport u svom gradu, kaže Stanković, ali blagonaklono gleda na najavljeni razvoj školskog sporta.

“Sport se pravi u osnovnim školama, pravi se kod djece u školskom uzrastu. Tu se pravi sampion koji pravi rezultate. Program, koji sam pomenuo (Plan i program razvoja sporta u Gradu Banjaluka za period 2018. – 2022. godine, op. a. ) predvidio je dosta ulaganja i rad sa djecom, i mislim da će se kvalitetnim radom sa školskim uzrastom u nekom budućem periodu, ponovo u Banjaluci pojaviti šampion nalik Benešu i njemu sličnim”, kaže Nikola Stanković, direktor Kajak kanu kluba “Vrbas”.

A, kako se stvaraju šampioni, najbolje zna Nikola Pavlišin, koji je stvorio brojne, koji su u Banjaluku ugradili ono “grad rukometa”.

“Mislim da je nekadašnji program sporta u školama bio taj koji je inicirao sav uspjeh banjalučkog sporta. Treba ga vratiti, treba angažovati profesore fizičkog vaspitanja, inače nema ništa”, rekao je Nikola Pavlišin, rukometni trener.

A, titula sa početka priče, “evropski grad sporta”, pomogla je slovačkim Košicama koje su zarad toga prošle godine , privukle 10 miliona evra investicija, dok je koju godinu ranije, narodski rečeno “na istu foru” italijanski Torino bio domaćin brojnih sportskih dogadaja. Šta će donijeti Banjaluci, sem fotografija iz Brisela i novih obećanja, ma kako trivijalno zvučalo, vrijeme će pokazati.

(ATV)

Naredne godine tri nove kružne raskrsnice

Naredne godine planirana je gradnja tri nove kružne raskrsnice u gradu – na spoju ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save, na spoju Gundulićeve ulice i Aleje Svetog Save, kao i kružna raskrsnica na spoju Ulice Isaije Mitrovića i Solunske ulice.  Kako kaže načelnik  Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, kružne raskrsnice

Urogenitalni zahvati radiće se u UKC RS

Pacijenti iz Republike Srpske koji imaju probleme sa urogenitalnim organima od sada neće morati ići u druge države, jer će zahvati biti dostupni i na Univerzitetskom kliničkom centru RS. Vladimir Kojović, eminentni stručnjak iz oblasti urogenitalne i rekonstruktivne hirurgije, zaposlen na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije, pored toga što je posjetio UKC

Prodaje dresove za spas oka dječaka iz Banjaluke

Poznati banjalučki fizioterapeut Boris – Vrle Vrhovac stavio je na aukciju dresove tenisera Novaka Đokovića, košarkaša Bogdana Bogdanovića i fudbalera Nemanje Matića, a novac će uplatiti za pomoć 11-godišnjem dečaku F.M. iz Banjaluke, koji hitno mora na operaciju oka. Taj zahvat iznosi 4.500 evra, a dječak je povrijeđen od eksplozije petarde u plastičnoj flaši, čiji

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i