Politika 13.07.2016.

Sportistkinje, profesorke i direktorke u borbi za vlast u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Među ženama na odborničkim listama za Skupštinu Grada Banjaluka na lokalnim izborima nalaze se nekadašnja TV voditeljka Natalija Trivić, slikarka Maja Dodig i košarkašica Kornela Vuković.

Na gradsku Skupštinu jurišaće još dvije sportistkinje: juniorska karate šampionka Andrea Dukić u dresu Ujedinjene Srpske i atletska veteranka Radislavka Račić, koja je na listi DNS.

Najviše kontroverzi izazvale su kandidature direktorki Narodne i univerzitetske biblioteke RS, Ljiljane Petrović Zečić (SNSD), te banjalučkog Centra za socijalni rad Vere Sladojević (DNS).

Pored Natalije Trivić, poznatog TV lica i nekadašnje urednice RTRS, koja se danas bavi menadžmentom, US je kandidovala i Sanju Topić, majku četvoro djece, koju je za listu predložilo Udruženje 4+, te Dušicu Lipovac, mladu profesorku aktivnu u pokretu za prava invalida.

natalija trivic

U NDP nosilac liste je javnosti malo poznati predsjednik GO Dragan Talić, pa mnogi ocjenjuju da će istinski frontmen Čavićeve stranke u kampanji biti Mirna Savić Banjac, aktuelna odbornica i profesor klavira sa diplomom holandskog konzervatorijuma Groningen.

mirna savic banjac

Opozicija se nije baš proslavila kandidovanjem žena poznatijih široj javnosti. Izuzetak je dr Ivanka Marković, profesor banjalučkog Pravnog fakulteta, koju smatraju jednim od vodećih autoriteta za krivično pravo u RS. Markovićevu je kandidovao SDS, ali se nalazi tek na 13. mjestu, što i ne čudi s obzirom da je u ovoj stranci megapopularni bivši glavni revizor Boško Čeko 29. na listi kandidata.

Obavezno kandidovanje najmanje trećine žena, odnosno, kako se navodi u Izbornom zakonu BiH, „manje zastupljenog pola“, u BiH je na snazi od 1998.

U Banjaluci je najviše odbornica izabrano 2004. godine, kada je u Skupštinu Grada ušlo 11 žena i 20 muškaraca.

(blic.rs)