Vijesti 25.02.2021.

SPORTSKI TERENI, JEZERO I KUPALIŠTE: Uskoro postavljanje temelja za najveći park u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka bi u naredne četiri godine trebalo da dobije novi park, koji bi površinom i sadržajem trebalo da bude daleko veći i od trenutno najvećeg parka  “Mladen Stojanović”, najavila je nova administracija.

Ova zelena oaza bi trebalo bi da se nalazi na potezu od parka za pse i tržnog centra “Delta planet” prema Vrbasu i da izlazi na tu rijeku, piše “Srpskainfo”.

“U pitanju je višegodišnji projekat koji se neće moći odmah realizovati. Cilj je da u narednom periodu postavimo temelje za najveći park koji bi Banjaluka imala. Uskoro ćemo prezentovati građanima kako će to izgledati”, rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković i dodao da je cilj ovog projekta da Banjaluka “zadrži epitet grada zelenila”.

Na tom području je prethodna administracija započela izgradnju sportskog terena, a Stanivuković poručuje da će taj projekat biti nastavljen.

“Park podrazumijeva sportske sadržaje. Idemo u tom pravcu da zadržimo planirani fudbalski teren i on bi bio samo manji dio parka. Mi sada gledamo da taj sportski teren uklopimo u ideju parka”, najavio je Stanivuković.

Naveo je da na tom području trebaju biti i ugostiteljski sadržaji, jezero, ali i kupalište na rijeci Vrbas.

Da Banjaluci nedostaju parkovi pokazuju i posljednje studije, koje su analizirale stanje zelenih površina u gradu. U studiji „Banjaluka grad zelenila“, koja je urađena kao jedna od aktivnosti vezanih za izradu novog Urbanističkog plana Banjaluke, konstatovano je da je primjetna konstantna redukcija parkova, od nastanka prvih ovakvih zelenih površina do danas.

U studiji je precizirano da je u gradu jedna od rijetkih parkovskih površina u strogom smislu te riječi park “Mladen Stojanović”, koji je dobio najviše ocjene. S druge strane, za park “Petar Kočić” je navedeno da je taj prostor doživio veliki broj transformacija, zbog kojih je izgubio karakter parka, te da je danas dio gradskog centralnog skvera.

Naglasili su da su parkovi skoro čitav vijek bolna tačka zelene matrice grada, te da je prvi i osnovni problem – nedostatak parkova.

U prvu fazu izgradnje fudbalskog terena sa vještačkom travom, iza tržnog centra “Delta planet”, uloženo je 200.000 KM. Radovi su okončani u toku prošle godine i podrazumijevali su građevinske i hidro zahvate odnosno završetak oborinske i fekalne kanalizacije i vodovoda.

Za drugu fazu je u septembru prošle godine objavljen tender za izbor izvođača radova, a procijenjena vrijednost projekta je iznosila oko 750.000 KM. Taj tender je nedavno poništen.

(N.S)