Sportski vodič za žene!

Sport
Sport
Nepisano pravilo je da muškarci više prate sport od žena. Međutim, ima i pripadnica ljepšeg pola koje jako dobro barataju sportskim terminima, rezultatima i informacijama o sportskim događajima.

Ipak, sigurno su se bar jednom zapitale šta je to ofsajd ili zašto je igrač na vaterpolo utakmici isključen. Riješili smo da našim damama pojasnimo kako da razumiju sport do kraja.

FUDBAL – OFSAJD

Biti u ofsajd položaju nije prekršaj. Igrač se nalazi u tom položaju kada je bliži protivničkoj poprečnoj liniji od lopte i posljednjeg protivničkog igrača. Sudija tada prekida napad, i igra se zaustavlja.

U situacijama kada se igrač nalazi na svojoj polovini ili se nalazi u istoj liniji sa posljednjim protivničkim igračem, ofsajda nema i utakmica se ne zaustavlja.

KOŠARKA – SILAZNA PUTANJA

Često ste se zapitale zbog čega su upisani poeni jednoj ekipi kada njihov igrač nije postigao koš, već mu je protivnički igrač skinuo loptu. E pa odgovor leži u tome što ukoliko igrač jedne ekipe šutira na koš ili polaže loptu, a ona se nalazi u silaznoj putanji, odnosno njenim kretanjem se vidi da ulazi u koš, a protivnički igrač je skloni, koš se priznaje.

RUKOMET – KAD JE SEDMERAC, A KAD DEVETERAC?

Sedmerac je najstrOža kazna u rukometu. Dosuđuje se kada igrač protivničke ekipe bilo gdje spriječi realizaciju jasne prilike za postizanje gola.

Dok se devet metara ili deveterac sudi prilikom kontakta, odnosno faula nad igračem kod koga je lopta, a on nije u izglednoj prilici da realizuje akciju pogotkom.

VATERPOLO – PETERAC I ISKLJUČENJE

Kada igrač koji igra u odbrani svoje ekipe, napravi faul u pet metara svog golmanskog prostora, nad protivničkim igračem i tako spriječi eventualni pogodak, svira se peterac. Pored ovog pravila, postoje i još neke situacije kada se dosuđuje kazneni udarac ( ukoliko golman ili bilo koji igrač odbrane na neki način pomjere gol, ako igrač odbrane pokuša da blokira šut ili dodavanje sa dvije ruke, ako odbrambeni igrač udari loptu pesnicom, ako golman ili bilo koji igrač odbrane potope loptu kada su napadnuti.)

Isključenje se svira svaki put kada igrač ometa protivnika prilikom izvođenja slobodnog, golmanskog ili kornerskog bacanja. Zatim svaki pokušaj igranja sa loptom prije nego što lopta napusti dlan izvođača bacanja. Isključen će biti i igrač koji sa dvije ruke pokuša zaustaviti šut ili dodavanje protivničkog igrača.

ODBOJKA – PRESTUP

Igračima u odbojci je dozvoljeno da prelaze ispod mreže u protivničko polje samo ukoliko se ne ometa igra protivničkog igrača ili dio stopala igrača koji je prešao u polje jednim dijelom dodiruje srednju liniju koja dijeli teren na dva polja.

U ostalim slučajevima prelaska svira se prestup i poen za protivničku ekipu.

(24sata)

Besplatne sekcije pomažu u pravilnom razvoju đaka

Izabrani su profesori fizičkog vaspitanja i sporta koji će voditi besplatne sportske sekcije u svim osnovnim školama na području grada, a sa njima će naredne sedmice biti potpisani ugovori, te organizovano uvodno predavanje 26. septembra u amfiteatru Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Kako navode iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, u odnosu na

POMAMA U BANJALUCI Koverte za nagradnu igru prodavali čak i bez fiskalnih računa!

Mada je za najpopularniju nagradnu igru u istoriji Republike Srpske, do sada siglo skoro 1,2 miliona koverata, građani još ne odustaju od namjere da, šaljući koverte sa 10 fiskalnih računa, oprobaju sreću i pokušaju se domoći primamljive nagrade – stana u Banjaluci. Koverte su, kao i prethodnih dana, i danas bile najtraženija roba u banjalučkim

U humanoj misiji više od 100 radnika Elektrokrajine

Aktiv dobrovoljnih davalaca krvi “Elektrokrajine” organizovao je u petak akciju darivanja ove dragocjene tečnosti u kojoj je učestvovalo više od 100 radnika. Portparol “Elektrokrajine” Predrag Klincov rekao je da su radnici ovim poduhvatom iskazali plemenitost i humanost, jer su krv dali kako bi spasili nečije živote. – Poznato je da Zavod za transfuziju kuburi sa

PORODIČNA AVANTURA Naučite kako da se snalazite u prirodi, da palite vatru, i pravite skloništa

Udruženje “Centar za aktivnosti na otvorenom” realizuje program porodične avanture pod nazivom “Snalaženje i preživljavanje u prirodi”, u nedjelju, od 11 do 17 časova na Poniru. -Posebno osmišljen program sa ciljem učvršćivanja odnosa između roditelja i djece koji neće samo biti uzbudljiva avantura, nego ćete naučiti i mnogo korisnih vještina koje možete koristiti kroz život.

DODIK: Odbacujemo deklaraciju, Srpska je prioritet

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Republike  Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, kao i premijer Srbija Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i Nikola Selaković,

HEMATOLOŠKI VIKEND U BANJALUCI O novim metodama liječenja oboljelih od hemofilije

Deveti hematološki vikend održan je danas u prostorijama “Lanaco” tehnološkog centra, gdje su se okupili kako domaći tako i strani eksperti sa polja hematologije. Na skupu je bilo riječi hematološkim oboljenjima kao što je hemofilija, krvno oboljenje od kojeg u BiH boluje oko 200 ljudi, te o novim metodama i tretmanima za liječenje ovog oboljenja.