Sportski vodič za žene!

Sport
Sport
Nepisano pravilo je da muškarci više prate sport od žena. Međutim, ima i pripadnica ljepšeg pola koje jako dobro barataju sportskim terminima, rezultatima i informacijama o sportskim događajima.

Ipak, sigurno su se bar jednom zapitale šta je to ofsajd ili zašto je igrač na vaterpolo utakmici isključen. Riješili smo da našim damama pojasnimo kako da razumiju sport do kraja.

FUDBAL – OFSAJD

Biti u ofsajd položaju nije prekršaj. Igrač se nalazi u tom položaju kada je bliži protivničkoj poprečnoj liniji od lopte i posljednjeg protivničkog igrača. Sudija tada prekida napad, i igra se zaustavlja.

U situacijama kada se igrač nalazi na svojoj polovini ili se nalazi u istoj liniji sa posljednjim protivničkim igračem, ofsajda nema i utakmica se ne zaustavlja.

KOŠARKA – SILAZNA PUTANJA

Često ste se zapitale zbog čega su upisani poeni jednoj ekipi kada njihov igrač nije postigao koš, već mu je protivnički igrač skinuo loptu. E pa odgovor leži u tome što ukoliko igrač jedne ekipe šutira na koš ili polaže loptu, a ona se nalazi u silaznoj putanji, odnosno njenim kretanjem se vidi da ulazi u koš, a protivnički igrač je skloni, koš se priznaje.

RUKOMET – KAD JE SEDMERAC, A KAD DEVETERAC?

Sedmerac je najstrOža kazna u rukometu. Dosuđuje se kada igrač protivničke ekipe bilo gdje spriječi realizaciju jasne prilike za postizanje gola.

Dok se devet metara ili deveterac sudi prilikom kontakta, odnosno faula nad igračem kod koga je lopta, a on nije u izglednoj prilici da realizuje akciju pogotkom.

VATERPOLO – PETERAC I ISKLJUČENJE

Kada igrač koji igra u odbrani svoje ekipe, napravi faul u pet metara svog golmanskog prostora, nad protivničkim igračem i tako spriječi eventualni pogodak, svira se peterac. Pored ovog pravila, postoje i još neke situacije kada se dosuđuje kazneni udarac ( ukoliko golman ili bilo koji igrač odbrane na neki način pomjere gol, ako igrač odbrane pokuša da blokira šut ili dodavanje sa dvije ruke, ako odbrambeni igrač udari loptu pesnicom, ako golman ili bilo koji igrač odbrane potope loptu kada su napadnuti.)

Isključenje se svira svaki put kada igrač ometa protivnika prilikom izvođenja slobodnog, golmanskog ili kornerskog bacanja. Zatim svaki pokušaj igranja sa loptom prije nego što lopta napusti dlan izvođača bacanja. Isključen će biti i igrač koji sa dvije ruke pokuša zaustaviti šut ili dodavanje protivničkog igrača.

ODBOJKA – PRESTUP

Igračima u odbojci je dozvoljeno da prelaze ispod mreže u protivničko polje samo ukoliko se ne ometa igra protivničkog igrača ili dio stopala igrača koji je prešao u polje jednim dijelom dodiruje srednju liniju koja dijeli teren na dva polja.

U ostalim slučajevima prelaska svira se prestup i poen za protivničku ekipu.

(24sata)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je