Sport 11.10.2015.

Sportski vodič za žene!

ČITANJE: 2 minute
Sport
Nepisano pravilo je da muškarci više prate sport od žena. Međutim, ima i pripadnica ljepšeg pola koje jako dobro barataju sportskim terminima, rezultatima i informacijama o sportskim događajima.

Ipak, sigurno su se bar jednom zapitale šta je to ofsajd ili zašto je igrač na vaterpolo utakmici isključen. Riješili smo da našim damama pojasnimo kako da razumiju sport do kraja.

FUDBAL – OFSAJD

Biti u ofsajd položaju nije prekršaj. Igrač se nalazi u tom položaju kada je bliži protivničkoj poprečnoj liniji od lopte i posljednjeg protivničkog igrača. Sudija tada prekida napad, i igra se zaustavlja.

U situacijama kada se igrač nalazi na svojoj polovini ili se nalazi u istoj liniji sa posljednjim protivničkim igračem, ofsajda nema i utakmica se ne zaustavlja.

KOŠARKA – SILAZNA PUTANJA

Često ste se zapitale zbog čega su upisani poeni jednoj ekipi kada njihov igrač nije postigao koš, već mu je protivnički igrač skinuo loptu. E pa odgovor leži u tome što ukoliko igrač jedne ekipe šutira na koš ili polaže loptu, a ona se nalazi u silaznoj putanji, odnosno njenim kretanjem se vidi da ulazi u koš, a protivnički igrač je skloni, koš se priznaje.

RUKOMET – KAD JE SEDMERAC, A KAD DEVETERAC?

Sedmerac je najstrOža kazna u rukometu. Dosuđuje se kada igrač protivničke ekipe bilo gdje spriječi realizaciju jasne prilike za postizanje gola.

Dok se devet metara ili deveterac sudi prilikom kontakta, odnosno faula nad igračem kod koga je lopta, a on nije u izglednoj prilici da realizuje akciju pogotkom.

VATERPOLO – PETERAC I ISKLJUČENJE

Kada igrač koji igra u odbrani svoje ekipe, napravi faul u pet metara svog golmanskog prostora, nad protivničkim igračem i tako spriječi eventualni pogodak, svira se peterac. Pored ovog pravila, postoje i još neke situacije kada se dosuđuje kazneni udarac ( ukoliko golman ili bilo koji igrač odbrane na neki način pomjere gol, ako igrač odbrane pokuša da blokira šut ili dodavanje sa dvije ruke, ako odbrambeni igrač udari loptu pesnicom, ako golman ili bilo koji igrač odbrane potope loptu kada su napadnuti.)

Isključenje se svira svaki put kada igrač ometa protivnika prilikom izvođenja slobodnog, golmanskog ili kornerskog bacanja. Zatim svaki pokušaj igranja sa loptom prije nego što lopta napusti dlan izvođača bacanja. Isključen će biti i igrač koji sa dvije ruke pokuša zaustaviti šut ili dodavanje protivničkog igrača.

ODBOJKA – PRESTUP

Igračima u odbojci je dozvoljeno da prelaze ispod mreže u protivničko polje samo ukoliko se ne ometa igra protivničkog igrača ili dio stopala igrača koji je prešao u polje jednim dijelom dodiruje srednju liniju koja dijeli teren na dva polja.

U ostalim slučajevima prelaska svira se prestup i poen za protivničku ekipu.

(24sata)