Vijesti 23.04.2018.

SPREMAN SPISAK Uskoro rušenje nelegalno izgrađenih objekata u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Na spisku za rušenje objekata koji ne ispunjavaju uslove za legalizaciju našlo se 17 prostora, a više od deset hiljada objekata u Banjaluci izgrađeno je bez građevinske dozvole. 

Mnoge je iznenadilo što se jedan nalazio baš u samom centru grada. Objekat koji je srušen prošle sedmice, a u kojem se nalazio kafić “122 club”, prvi je tog tipa. Sve je začudilo to što je na gradskom zemljištu proveo skoro 30 godina.

“Dali smo saglasnost za rušenje ali se pitamo kako je neko mogao da gradi na tuđoj zemlji”, kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje i građevinarstvo.

“Zar je moguće da vi izgradite objekat na zemljištu koje nije vaše vlasništvo, na zemljištu koje je vlasništvo lokalne zajednice iz Republike Srpske. Taj objekat je izgrađen na zemljištu u vlasništvu grada. Zar je moguće izgraditi taj objekat da niko nikad nije reagovao. Inspekcija mora da radi svoj posao. Znači, da obilazi teren. Da utvrdi bespravne objekte, da se utvdi na čijem zemljištu je objekat. Pa nema niko pravo ni na bilo čijem zemljištu, ukoliko on nije vlasnik da gradi bilo što” kaže Golićeva.

Objekti bez dozvole građeni su većinom u rubnim dijelovima grada. Najviše ih se nalazi u naseljima Motike, Kuljani i Priječani. Uglavnom su to kuće, poslovni prostori, garaže i ograde, kažu u gradskoj upravi. To što je objekat u centru grada u kojem je godinama radio kafić toliko dugo ostao na gradskoj zemlji pravdaju dugim sudskim sporovima.

“Nadzor se vrši kontinuirano, svakodnevno. Znači mi radimo po prijavama građana i po službenoj dužnosti. Znači, obilazimo sve objekte. Svako može očekivati da će u jednom momentu biti predmet inspekcijskog nadzora i naše kontrole” kaže urbanističko – građevinski inspektor Sanja Džida.

“Nažalost, naša realnost oko nas je da imamo hiljade nelegalnih obekata koji su izgrađeni bez dozvola i ili jesu ili nisu u procesu legalizacije. A samo mali broj njih dođe do ove stepenice u kojoj je definitivno rušenje” kaže gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Tek kada se iscrpe svi pravni lijekovi, onda se može izvršiti rušenje koje mora da plati onaj ko je izgradio objekat, poručuju inspektori. Od početka procesa legalizacije u Banjaluci je legalizovano samo 4 800 objekata.

(ATV)