Svijet 17.01.2022.

SPREMAN ZA SUĐENJE: Bivši predsjednik Petro Porošenko vratio se u Ukrajinu

ČITANJE: 3 minute

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko vratio se u zemlju da bi izašao pred sud pod optužbama za izdaju koje on smatra politički motivisanim.

Njega je pozdravilo na hiljade pristalica na aerodromu u Kijevu gde je doputovao jutros letom iz Varšave. Među njima su se mogli videti transparenti s natpisom „Potrebna nam je demokratija“ i „Stop represiji“, preneo je Gardijan.

Kako se navodi, očekuje se da Porošenko ode u sud koji je trebalo da donese odluku da li da se bivši predsednik zadrži u pritvoru do okončanja istrage i suđenja, prenosi Danas.

Tužilac tvrdi da je Porošenko, vlasnik imperije za proizvodnju slatkiša „Rošen“ i jedan od najbogatijih biznismena u Ukrajini, umešan u prodaju ogromnih količina uglja, što je pomoglo finansiranje separatista koji uživaju podršku Rusije na istoku Ukrajine 2014-2015. godine.

Bivšem predsedniku je zamrznuta imovina u okviru istrage u vezi sa navodima o izdaji. Ako bude proglašen krivim, sledi mu kazna i do 15 godina zatvora.

Porošenko tvrdi da je nevin i optužuje svog naslednika na predsedničkoj funkciji Volodimira Zelenskog da nastoji da ga politički diskredituje da bi odvratio pažnju od problema u Ukrajini, uključujući ekonomske probleme i sve veći broj smrtnih slučajeva povezanih s pandemijom kovida 19.

Porošenko je uveren da neće biti uhapšen. „Ako me pitate da li ću biti uhapšen, definitivno neću. Vraćam se u Ukrajinu da se borim za Ukrajinu, a ne da se borim sa Zelenskim“, rekao je Porošenko novinarima u Varšavi pre poletanja, preneo je Dojče vele.

Ove optužbe su u nizu optužbi na račun bivšeg predsednika od kada ga je Zelenski porazio na izborima 2019. Zelenski je svoju izbornu platformu zasnovao na obećanju da će se boriti protiv korupcije i uticaja oligarha.

Porošenko je inače došao na vlast posle protesta na Trgu Majdan 2014. s prozapadnom agendom.

Zbog ovih optužbi, piše Gardijan, postoje strahovi od „nedemokratskog ravnanja računa“ u Ukrajini, a navodi takođe izazivaju zabrinutosti među saveznicima zemlje.

Optužbe su usledile u trenutku kada Rusija gomila vojne snage na granici sa Ukrajinom, a SAD izražavaju zabrinutosti da postoji mogućnost da ruski predsednik Vladimir Putin planira napad na Ukrajinu.

Kritičari kažu da je razlog za tajming Porošenkovog planiranog povratka u zemlju odvraćanje pažnje od opasnosti od napada Rusije.

Tužioci su tražili od suda u decembru da izda nalog za hapšenje Porošenka, a sud mu je zamrzao imovinu u januaru.

Administracija Zelenskog, piše Dojče vele, nastoji da se distancira od optužbi izrečenih protiv bivšeg predsednika. Šef njegovog kabineta Andrij Jermak odbacio je tvrdnje da je Zelenski krenuo istim putem kao Viktor Janukovič, bivši predsednik koji uživa podršku Rusije i koji je 2010. uhapsio svoju političku rivalku Juliju Timošenko.

Zapadne diplomate su pozvale na jedinstvo među različitim ukrajinskim frakcijama usled gomilanja ruskih vojnih snaga na ukrajinskoj granici.

„Sada mi se čini više nego ikada da je potrebno da svi politički lideri u Ukrajini pokažu jedinstvo i izbegavaju inicijative koje mogu da dovedu do polarizacije“, navela je u subotu na Tviteru Melinda Simons, britanska ambasadorka u Ukrajini.

Porošenkov povratak u Ukrajinu se poklapa s posetom šefice nemačke diplomatije Analenom Berbok, pošto se ona sastaje i sa ukrajinskim i s ruskim liderima u okviru napora da izdejstvuje dodatne pregovore koji do sada nisu davali rezultate.

(SB)