Magazin 01.04.2016.

Spremite automobil za proljeće

ČITANJE: 2 minute
pranje auta
S proljećem u zamahu, povišenim temperaturama, produženim danima i ljepšim vremenom, mnogi će svakodnevicu shvatiti radosnijom u odnosu na sumorno zimsko razdoblje u kojem su dom napuštali i u njega se vraćali vozeći se gotovo pa isključivo po mraku.

Počnite polako zaboravljati na stubove javne rasvjete koji vas upaljeni prate dok nižete kilometre po cestama na putu do svog odredišta, njihova vidljivost sve je naglašenija sunčevom svjetlošću.

Navedeno znači i da je stiglo vrijeme za pobrinuti se za vozilo, a mi vas podsjećamo na nekoliko stvari koje bi pritom bilo dobro napraviti.

Očistite vozilo

Za početak bi dobro bilo temeljno očistiti vozilo i oprati sa njega svu prljavštinu, ali i so kojom su u zimskim danima bile posipane ceste. Kamenčići ispod točkova koji su “bombardovali” karoseriju automobila tokom vožnje sigurno su na nekim mjestima i oštetili boju vozila koja automobil štiti od korozije.

Pomiješanost soli i vode dovodi do procesa rđanja koji može postati ne samo estetski, nego i sigurnosni problem. Pritom ćete se i riješiti dokaza učinjenog pomora mušica i insekata koje ste skupljali mjesecima.

Ne zaboravite na prozore

Prilikom čišćenja vozila nikako se ne smije zaboraviti i temeljno pranje prozora i to obe strane. Jednostavno je i poprilično smanjuje mogućnost njihovog zamagljenja.

Provjerite brisače

Kad smo već kod staklenih površina automobila, proljeće je i izvrsno vrijeme za zamjenu, ili makar pregled dotrajalosti brisača. Tokom zimskih mjeseci učestalo su bili korišteni zbog snijega i kiše i njihovo stanje treba provjeriti.

Antifriz je koristan i ljeti

Antifriz nije sredstvo automobilu potrebno samo u zimskim mjesecima, njegovu važnost potrebno je naglasiti i ljetni. Bolje je uliti tu tečnost u sistem, povećati tačku vrelišta i spriječiti isparavanje rashladne tečnosti i ozbiljna i skupa oštećenje kao njenu posljedicu.

Važno za gume

Pri zamjeni guma, uz nužnu provjeru dotrajalosti njihove gazne površine, o čemu će vam spremno savjetom pomoći svaki vulkanizer, potrebno je provjeriti i pritisak u njima, balansirati ih i centrirati vozilo. Uz sigurnost na prvome mjestu, osjetiće se to i na potrošnji vozila.

Klima

Napraviti servis klimatizacije vozila sljedeće je na listi potrebnih koraka, a posebno širi li se po unutrašnjosti neugodan miris ustajalosti koji bi mogao biti znak razvijanja plijesni u kondenzatoru. Promjena i ostalih filtera i više je no dobrodošla.

Sunčane naočale

I ne zaboravite staviti sunčane naočale negdje u automobil na dohvat ruke. Sunce je još nisko na horizontu kada većina sjeda za upravljač početkom dana, a slaba vidljivost uzrok mnogih nesreća.

(Net.hr)