Vijesti 29.12.2021.

SPREMNI ZA UDOMLJAVANJE: Svi psi iz azila u Ramićima preseljeni na Manjaču

ČITANJE: 2 minute

Okončani su loši uslovi za sve jedinke, koje su konačno iz nekadašnjeg, neuslovnog azila u Ramićima, preseljena je u azil na Manjaču.

-Poslovi oko novog azila na ovom lokalitetu privedeni su kraju – rekao je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić, te je dodao da je azil u Ramićima, koji je bio neuslovan za svakodnevni boravak pasa, zatvoren.

Radovi na objektu postojećeg azila na Manjači privedni su kraju, te svi psi sada imaju bolje uslove za život i boravak na tom lokalitetu.

-Spremni smo da završimo sve na novom objektu azila i ovo je dobar početak. Posljednjih nekoliko mjeseci slušali smo glas javnosti, ali moram da kažem da ne možemo preko noći da donesemo odluke. Uzećemo u obzir i činjenicu da se ovaj azil proširi jer imamo problem, ne samo sa napuštenim psima, nego i sa uginulim životinjama na putu i slično – kazao je Mandić.

-Sve jedinke su obrađene i spremne za nove vlasnike – dodala je šef Odsjeka za zajedničku komunalnu potrošnju i zaštitu životne sredine, Ljubinka Antić-Moravac, a svi psi su u svoj privremeni dom smješteni u skladu sa propisanim standardima.

-Jedinke su kastrirane, sterilisane, sve su obrađene protiv vanjskih i unitrašnjih parazita. Prošli su pregled veterinara. Dakle, svi su zdravstveno obrađeni, a prošli su i test karaktera – kazala je ona.

Dodala je da je u ovaj objekat više puta provaljivano, te da je zbog toga ugrađen video nazdor.

Azil na Manjači sada zadovoljava sve potrebe, koje su dostojne za život svih jedinki, koje se nalaze ovdje.

-Postavili smo palete, lampe za grijanje. Ogradili smo i boksove, hranu smo nabavili, uveli smo i toplu vodu. Napravićemo i prostor za karantin, tu će da borave jedinke koje su tek pristigle u azil, kako bi uradili zdravstvene preglede i test karaktera. U toku je javna nabavka za postavljanje stolarije, a za tu namjenu imamo 30 hiljada KM, to nam je sada  prioritet. Kada završimo ovo u potpunosti, plan je da se osposobi i drugi objekat, u koji bi smjestili administrativni centar, a u dogledno vrijeme bi i ogradili zelenu površinu kod azila, kako bi jedinke mogle da provode vrijeme vani – zaključila je Antić – Moravac.

U azil na Manjači može da bude smješteno 150 jedinki, a svi sugrađani koji žele da udome psa mogu to i da učine po jednostavnoj proceduri.

(E.M)