Politika 26.01.2016.

Špreng: Merkel podnosi ostavku u martu

ČITANJE: 1 minuta
angela-merkel
Njemački analitičar Mihael Špreng tvrdi da će se njemačka kancelarka Angela Merkel u narednih osam nedjelja naći pod velikim pritiskom zbog izbjegličke krize i da će biti prinuđena da postavi pitanje povjerenje vladi, prenosi danas bečki dnevnik Esterajh.

Politički savjetnik i nekadašnji glavni i odgovorni urednik njemačkog lista “Bild am Zontag” smatra da će mart biti sudbonosan mjesec za Merkelovu zbog pokrajinskih izbora i Samita EU.

– Merkel je u ogromnoj opasnosti. Može biti da će se situacija do te mjere zaoštriti da će biti prinuđena da postavi pitanje povjerenje vladi u Bundestagu- rekao je Špreng bečkom dnevniku.

– Merkel se kreće između dva pola – gubitak vjerodostojnosti i gubitak vlasti. Moja prognoza je da će sa EU do posljednje sekunde pregovarati i utvrditi da je sve što je pokušala bilo neiskorišćeno. Tada će se naći kompromis koji mora biti negdje između ograničenja za prihvat izbjeglica i zatvaranje granica- kazao je Špreng.

On smatra da nema pravog nasljednika za Merkelovu, uz izuzetak Volfganga Šojblea koji bi mogao biti prelazni kancelar do 2017, ali ne i više od toga.

(Agencije)