Svijet 08.01.2023.

Spriječen teroristički napad bojnim otrovom u Njemačkoj, objavljene fotografije hapšenja

ČITANJE: 2 minute

Njemački mediji objavili su slike osumnjičenog Iranca kojeg su specijalci samo u hlačama izveli iz stana punog smrtonosnih supstanci.

Stan 32-godišnjaka u gradu Castrop-Rauxel je pretražen tokom noći, osumnjičeni je priveden, kao i još jedna osoba, saopštili su državni advokat i policija, prenosi Deutsche Welle. Za sada još nije objavljeno u kojoj su fazi planovi za napad bili i je li već bio odabran cilj. Kao motiv se navodi islamizam. Njemački mediji javljaju da je druga privedena osoba njegov brat.

Prema navodima lista Bild, u policijskoj akciji su učestvovali i djelatnici Instituta Robert Koch (RKI) kao stručnjaci za borbu protiv bioloških i hemijskih opasnosti. A na položaju su bili i službenici Saveznog kriminalističkopg ureda (BKA) te stručnjaci za deaktiviranje eksploziva. Iz BKA nisu željeli komentarisati operaciju te su medije uputili na državno tužilaštvo.

Prema navodima RKI-ja, visoko otrovni ricin se vodi kao biološko oružje na popisu ratnog oružja. Cijanid je takođe vrlo toksičan, čak i najmanje količine su smrtonosne za ljude.

Policija je u stan upala oko ponoći. Prije toga je mjesto bilo ograđeno u širokom pojasu. Policija, vatrogasci i spasioci bili su na licu mjesta s velikim brojem ljudi. Mnogi pripadnici hitnih službi su nosili zaštitna odijela. Dokazni materijal prikupljen tijekom pretresa je u plavim plastičnim bačvama odvezen na mjesto za dekontaminaciju koje su uspostavili vatrogasci.

Osumnjičeni uhapšen bez otpora

„Optuženi se sumnjiči da je pripremao teški čin nasilja opasan po državu”, rekli su istražioci te dodali kako je pretraga stana bila nužna kako bi se pronašli otrovi i drugi dokazi.

32-godišnji Iranac i drugi privedeni muškarac su odvedeni u donjem rublju i majici kratkih rukava ili s improviziranom jaknom na sebi, saopštili su očevici. Ni jedan ni drugi se nisu opirali.

Za postupak u ovom slučaju je nadležan Središnji ured Sjeverne Rajne-Vestfalije za borbu protiv terorizma pri Državnom tužilaštvu u Düsseldorfu. Prema navodima medija, Savezni kriminalistički ured danima je pratio Irance. Navodi se da je Nijemce na planiranje napada upozorila jedna prijateljska tajna služba.

(A.M.)