Vijesti 11.10.2015.

Spriječeno krijumčarenje na Aerodromu Sarajevo

ČITANJE: 1 minuta

Aerodrom Sarajevo

Carinskim pregledom putnika i robe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH spriječili su nezakonit pokušaj unosa krivotvorenih robnih marki i razne tehničke opreme.

Detaljnim pregledom prtljaga koju je sa sobom iz Istanbula nosio jedan kineski državljanin koji ima mjesto prebivališta u distriktu Brčko, pronađeno je 27.554 komada krivotvorenih oznaka poznatih svjetskih proizvođača obuće.

Službenici UIO obavijestili su dežurnog sudiju nadležnog suda i po njegovom nalogu privremeno oduzeli predmetnu robu do okončanja postupka.

Prilikom detaljnog pregleda jedne pošiljke u kargo centru Aerodroma Sarajevo otkrivena je značajna količina neprijavljene razne tehničke robe, punjača, slušalica, kablova, USB-ova.

Radilo se o pošiljci iz Kine za jednog uvoznika iz Živinica, a pored pokušaja krijumčarenja sumnja se, takođe, u povredu prava intelektualnog vlasništva.

Zbog toga su službenici UIO obavijestili ovlaštenog zastupnika žiga, koji će dalje preduzeti mjere pred nadležnim sudom.

(Agencije)