Vijesti 05.04.2016.

Spriječite dijabetes: Stilom života do zdravlja

ČITANJE: 2 minute
dijabetes
Promjenom načina života moguće je zaustaviti epidemiju dijabetesa, ključna je poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja, koji će nizom aktivnosti 7. aprila biti obilježen i u BiH.

Cilj borbe protiv dijabetesa i svijest o prevenciji je smanjenje smrtnosti nezaraznih bolesti, jer Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da će se broj oboljelih od dijabetesa do 2035. godine povećati na 592 miliona ili za čak 55 odsto.

Odnosno svaka deseta osoba imaće dijabetes, što je tri nova slučaja na svakih deset sekundi. Istovremeno, liječenje dijabetesa čini 11 odsto ukupne potrošnje u zdravstvu.

Amela Lolić, pomoćnica ministra u resoru za javno zdravstvo RS, ističe da su održavanje zdrave tjelesne težine i fizička aktivnost, uz prehranu, ključne komponente u prevenciji.

“Klinička istraživanja su pokazala da promjene u stilu života kao što su: usvajanje pravilnog načina ishrane, povećanje fizičke aktivnosti i održavanje normalne tjelesne težine smanjuju rizik za nastanak dijabetesa tipa 2 za više od 50 odsto”, naglasila je Lolićeva.

Prema posljednjim istraživanjima u RS, 4,6 odsto ispitanika je bilo sa dijabetesom tip 1 i 95,4 odsto sa dijabetesom tip 2, uz podjednaku polnu zastupljenost oboljelih.

Kako je pojašnjeno, većina oboljelih od dijabetesa ima između 45 i 65 godina.

“Prema ukupnom broju prijavljenih od dijabetesa, prevalencija dijabetesa u RS iznosi 3,1 odsto, što ne odgovara stvarnom stanju rasprostranjenosti ove bolesti kod nas, jer se procjenjuje u odnosu na okruženje i trend kretanja ove bolesti da je prevalencija oko osam odsto”, pojasnila je Lolićeva.

Istovremeno, hipertenzija i kardiovaskularna oboljenja su zastupljena kod preko 4/5 ispitanika, kardiovaskularna oboljenja bila su značajno učestalija kod žena nego kod muškaraca, a veća učestalost hipertenzije se bilježi kod muškaraca sa dijabetesom tip 1 i žena sa dijabetesom tip 2.

Dijabetes se zbog svog socijalno-medicinskog značaja naziva bolešću civilizacije sa izrazitim epidemijskim i/ili pandemijskim potencijalom, kao jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja i predstavlja veliki javno-zdravstveni problem.

415 miliona ljudi ima dijabetes u svijetu

56,3 miliona stanovnika živi s dijabetesom u Evropi

8,5 odsto iznosi regionalna prevalencija

(NN)