Vijesti 10.05.2019.

SPROVEDENA AKCIJA NADZORA NAD RADOM IGRAONICA: Loša higijena i oštre ivice strah za roditelje

ČITANJE: 3 minute

Loša higijena, oštećene zaštitne mreže, neobložene drvene ograde i oštre ivice opreme samo su neki od propusta koje su inspektori utvrdili u igraonicama širom Republike Srpske.

U Inspektoratu RS naveli su za “Glas Srpske” sa su zdravstveni i tržišni inspektori u protekla dva mjeseca sproveli akciju nadzora nad radom dječjih igraonica, te da je akcenat bio na registraciji objekata i bezbjednosti djece.

– Od ukupno 121 kontrolisane igraonice, nepravilnosti su utvrđene u 61 objektu. Najčešći nedostaci su neobavljanje periodične procjene rizika, koju su poslodavci dužni obavljati najmanje jednom kvartalno, neupisivanje šifre djelatnosti u rješenje o registraciji, neobavljanje kontrole mikrobiološke čistoće objekata uzimanjem briseva za laboratorijsko ispitivanje, nedovoljna higijena objekata – naveli su u Inspektoratu. Dodali su da je u devet igraonica utvrđeno da postoje potencijalni rizici od povređivanja djece, a koji su se odnosili na oštećene zaštitne mreže, neobložene drvene ograde, oštećene podne obloge i oštre ivice opreme.

– U svim slučajevima naloženo je otklanjanje nedostataka u propisanim rokovima, kako bi se obezbijedili svi uslovi za siguran boravak i igru djece – naveli su u Inspektoratu.

Za roditelje čiji mališani često borave u igraonicama, svaki i najmanji propust je nedopustiv. Članica banjalučkog Udruženja građana DRIP – djeca, roditelji, porodilje, Nataša Gligorić ističe da su propusti u igraonicama nedopustivi prije svega sa aspekta bezbjednosti djece koja u njima borave, a sa druge strane nije pošteno ni prema onima koji sve rade po propisima i sigurno imaju znatno veće troškove.

– Žalosno je što svi zakoni ne važe za sve, što se neki ogluše o propise. Кao roditelj očekujem da kada dijete boravi u igraonici tamo bude srećno, da se igra sa vršnjacima u sigurnom prostoru. Ne košta sat boravka u igraonici mnogo, ali svako od nas hoće da za taj novac koji damo djeca budu sigurna u svakom smislu – rekla je Gligorićeva.

Pedijatar Branislav Lolić rekao je da su igraonice roditeljima koji nemaju “baka servis” i čija djeca ne idu u vrtiće, jedino i veoma korisno rješenje, te da je potrebno učiniti sve da se njihov rad unaprijedi na dobrobit najmlađih.

– Higijenski minimum je osnov svega i ne samo u igraonicama, već i u školama i vrtićima. Dobro je da se vrše redovne inspekcijske kontrole i da svi oni koji žele da otvore igraonice na rad sa djecom ne gledaju kao biznis i zaradu, već da se tome posvete maksimalno i poštuju propise. Mališani koji imaju slabiji imunitet lako “pokupe” viruse, infekcije ili alergije i zato moramo paziti da prostor u kojem borave bude adekvatan u svakom smislu – rekao je Lolić.

Muzika

Nataša Gligorić kaže da bi u igraonicama trebalo da povedu računa i o tome kakva se muzika pušta u tim objektima u vrijeme boravka djece.

– Mislim da bi u igraonicama trebalo da se puštaju neke dječije pjesmice, a ne muzika za odrasle, posebno ne ona neprimjerenog teksta – rekla je Gligorićeva.

(Glas Srpske)