Politika 25.09.2021.

SPS traži da se utvrdi istina o kiseoniku koji koriste pacijenti

ČITANJE: 2 minute

Ukoliko su tačne informacije da prema podacima nadležnih institucija u Republiku Srpsku nije zakonito uvezen medicinski kiseonik i da je nejasno šta se koristi za pacijente na UKC-u RS, MUP Srpske i Specijalno tužilaštvo moraju da reaguju u narednim časovima, a ne danima, zbog pacijenata koji su trenutno na UKC i koji ne mogu da dišu bez respiratora, saopšteno je iz SPS-a.

U saopštenju Socijalističke partije Srpske takođe se navodi da trenutno ne postoji ništa hitnije od brze i efikasne istrage ovog slučaja zbog života koji bi mogli da budu spašeni.

“Ako su tačne tvrdnje gradonačelnika Banjaluke da je UKC preko firme TGT iz Laktaša zvanično nabavljao industrijski,a ne medicinski kiseonik, u tom slučaju Krivični zakon Republike Srpske nažalost ne poznaje adekvatnu kaznu za odgovorne. Čuli smo gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, kao i predstavnike UKC i Ministarstva zdravlja i zato tražimo hitnu reakciju nadležnih i utvrđivanje istine- jer ko god da govori neistine, zbog ozbiljnosti situacije, mora da snosi posljedice”, poručuju iz SPS i dodaju da su podnesene prijave da se na UKC Republike Srpske koristi industrijski umjesto medicinskog kiseonika, potkrijepljene određenim dokazima koji upućuju da je po zvaničnim evidencijama za Republiku Srpsku nabavljan samo kiseonik koji se koristi u industriji.

“Firma koja je nabavljala kiseonik, nije registrovana za unutrašnji promet lijekovima, a medicinski kiseonik jeste lijek, i to je potkrijepljeno određenim dokazima. Nemamo namjeru da se bavimo tužilačkim i policijskim poslom, ali smatramo da je prioritet svih prioriteta što prije rasvijetlili ovaj slučaj i o tom obavijestiti građane koji sa zebnjom danas prate vijesti, koji su bijesni i ogorčeni zbog mogućnosti da je sve to tačno. Ukoliko se zaista pokaže da su građani Republike Srpske bili žrtve ovakvih malverzacija i zloupotreba, smatramo da je u najvećem interesu javnosti da se odgovorni najstrožije kazne i momentalno uklone sa rukovodnih pozicija. Naglašavamo još jednom da nema nikakvog razloga i opravdanja da se čeka na reakciju nadležnih institucija”, navodi se u saopštenju Socijalističke partije Srpske.

(A.M.)

Oznake: SPS