Vijesti 08.06.2021.

“SRAM IH BILO”: “Žene Srebrenice” nezadovoljne jer u presudi nema “genocida u šest opština”

ČITANJE: 1 minuta

Udruženje Žene Srebrenice iskazale su nezadovoljstvo time što Ratko Mladić nije osuđen po prvoj tački presude za genocid u šest opština, među kojima je i Prijedor. Indira Šahbazović je u Haagu razgovarala je sa Nurom Begović, potpredsjednicom Udruženja Žene Srebrenice.

Begović je iskazala ogorčenje, prenosi Oslobođenje.

– Ja sam bila u sudnici i pratila to sve u detalje. Šta radi sutkinja? Da li ona ima obzira prema žrtvama? Da li ima srce? Kako je nije sramota? Mi smo očekivali da sudije jednoglasno kažu da je počinjen genocid i zločin nad Bošnjacima, nevinim žrtvama, civilima i na ovih šest opština. Bar smo od ovog suda i mehanizma očekivali da zaista ispravi svoju grešku na prvostepenoj presudi. Ona je ostala doživotna za Srebrenicu. To je u redu, ali ovo zaista je žalosno šta su uradili. Nema smisla. Mi žrtve znamo šta su radili u Prijedoru, znamo da su ti ljudi patili kao i mi u Srebrenici. Ja mislim da su samo jedan djelić šanse imali da oni izađu, da ih bude manji procenat ubijenih Bošnjaka nego u Srebrenici, a da je ostalo više, Mladić bi to uradio kao i u Srebrenici. Sram ih bilo! Ovo je poruka od žrtava. Mi nosimo svoju bol do smrti i nas samo interesuju naše žrtve. Kakva je samo sudbina bila našim najmilijima a gledamo kakve su ove presude. Ovo je zaista žalosno, kazala je Begović.

Dodaje, svi su zanijemili.

– Nema pravde niti bolje budućnosti. Ovo je žalosno. Kad pravda bude zadovoljena, imaćemo bolju budućnost. Ovo je čista nepravda i nesposobnost sudija i njihovih odluka i pristrasnost jednom zločincu i krvoloku, dodala je.

(SB)