Politika 25.12.2022.

Cvijanović: Sramna i diskriminatorska odluka privremenih prištinskih institucija

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da je sramna i diskriminatorska odluka privremenih institucija u Prištini da zabrane NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju da doputuje u Pećku patrijaršiju, pred veliki praznik Rođenja Hristovog.

Na pitanje da prokomentariše ovu odluku Prištine, Cvijanovićeva je odgovorila da nikome civilizovanom u Evropi i svijetu ne bi palo na pamet da uradi ovako nešto i da arogancija režima Aljbina Kurtija očigledno nema granice, što je ovim brutalnim činom po ko zna koji put dokazao.

Ona je ukazala da ova zabrana predstavlja bezočno gaženje ljudskih prava i vjerskih sloboda, što u pogledu odnosa Prištine prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ nije izuzetak, već pravilo.

“Ovo je mrlja i na obrazu stranog faktora koji odobrava Kurtijeve skandalozne poteze. Ako su ovo evropske vrijednosti, onda ne želimo da budemo dio takvog sistema vrijednosti. Ako nisu, onda je krajnje vrijeme da se obuzdaju oni koji uporno i bez posljedica ugrožavaju mir i regionalnu stabilnost”, poručila je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva.

(Srna/Z.M)