Politika 04.03.2021.

SRAMNA OBJAVA GRADONAČELNIKA ZENICE: Donaciju vakcina BiH uporedio sa logorom

ČITANJE: 1 minuta

Donacija 10.000 doza AstraZeneka vakcine protiv COVID-19 i tom prilikom posjeta predsjednika Srbije Sarajevu  izazvala je brojne reakcije među domaćim političarima.

Dok je Vučić sa sarajevskog aerodroma poručivao da je “srećan ako će ove vakcine spasiti živote ljudi u BiH”, iz redova garniture bh. političara, na čelu sa Biserom Turković, mistricom vanjskih poslova BiH, nisu prestajale da pristižu osude ovakvog čina.

Donacija vakcina Srbije tako je, posebno u krugovima “političkog Sarajeva” ocijenjena kao direktan šamar i poniženje nesposobnim političarima BiH.

Suzdržan od komentarisanja donacije Srbije nije ostao ni gradonačenik Zenice, Fuad Kasumović koji je na svom Fejsbuk profilu napisao da su vakcine dopremljene u Sarajevo sumnjivog kvaliteta, a državu iz koje su vakcine stigle optužio za najveća razaranja u Evropi u 20. vijeku.

Aleksandra Vučića gradonačenik Zenice karakteriše kao političara koji dovodi u pitanje opstojnost BiH i negira genocid nad njegovim narodom.

“Scena sa aerodroma gdje tročlano Predsjedništvo jedne herojske države, ponizno prosi vakcine koje su kao i respiratori davno trebale biti nabavljene, podsjetile su me na Keraterm, Omarsku i Trnopolje kada su logorašima kroz bodljikave žice dijeljeni komadići hljeba i gutljaji vode”, napisao je Kasumović.

U objavi dalje navodi da kao glavne krivce lošeg sistema, koji je zbog mnoštva propusta onemogućen da sam nabavi vakcine, vidi Bakira Izetbegovića, lidera SDA i njegovu suprugu Sebiju, direktorica Kliničnog centra Univerziteta u Sarajevu.

Cijelu objavu možete pročitati u nastavku.

(N.S)