Sport 20.02.2021.

“SRAMOTA JE ŠTO NOVAKA TRETIRAJU KAO SMEĆE” Australijanac stao u odbranu najboljeg tenisera sveta

ČITANJE: 2 minute

Pol Meknami, bivši Dejvis kup reprezentativac Australije, smatra da Novak Đoković nema fer tretman u tamošnjim medijima, te da je “posramljen” zbog način na koji ATP tretira prvog tenisera svijeta.

Meknami, koji je bio nekada i član Borda direktora ATP, posebno je zamjerio teniskoj organizaciji zbog toga što je nametanjem novog pravila spriječila Novaka Đokovića da predstavlja kolege i unutara samog ATP.

“Kažem da me je sramota zbog toga, a bio sam i nekad u Bordu ATP. To je nečuveno. Nornalna protekcija koju bi ATP trebalo da ima prema broju jedan je vidljivo odsutna”, kaže Meknami za “The Age”.

Čak ni činjenica da je rekorder turnira sa osam titula, nije dovoljna Australijancima da više vole Novaka od recimo Federera i Nadala.

Dok su Švajcarac i Španac imali nešto defanzivniji pristup teniskoj politici, Novak je bio agresivan u borbi da se kolegama, posebno onim koji su niže rangirani i imaju ogromne probleme, olakša život u profesionalnom tenisu povećanjem nagrada. Zato je i osnovao PTPA zajedno sa Vasekom Pospišilom, sa kojim je kopredsjednik.

Meknami brani i Novakovu organizaciju Adrija tura prošle godine, poslije koje je Nik Kirjos preko društvenih medija napao svetskog broja jedan, piše B92.

“To što je rekao Kirjos ga je značajno povrijedilo. Njegovu ličnost u Australiji doživljavaju pogrešno. Gledati imidž momka koji ima veliko srce i dobre namjere, da ga ovde tretiraju kao smeće, to nikako ne mogu da prihvatim. Njegov imidž je smrvljen i to prihvatam, ali to ne znači da je korektno i da mu namjere nisu bile dobre. Tenisa gotovo da nigdje nije bilo na mapi do tog Adrija tura. Imao je namjeru da pomogne i ujedini ljude na Balkanu”, dodao je Meknami, koji je sada trener Su Vej Še. On je istakao i to kako Novaka drugačije gledaju samo zbog toga odakle dolazi.

“Čini se da je geopolitika važna. On nije Švajcarac, niti Španac. Generalno, kad kažete da ste sa Balkana, drugačije vas gledaju. To da jedan Srbin ima za trenera Hrvata je zadivljujuće, nečuveno. To je poruka sama za sebe”, zaključio je Meknami, a prenosi B92.

(N.S)