Vijesti 03.08.2020.

Sramotan odnos FBiH prema mjestu egzekucije Srba: Spomen kompleks Garavice išaran, zarastao i zatrpan smećem

ČITANJE: 3 minute

Spomen kompleks Garavice, na uzvišenju nadomak Bihaća, koji svjedoči stravičnom ustaškom zločinu u Drugom svjetskom ratu, kada je na tom mjestu ubijeno oko 12.000 pretežno Srba, ali i Jevreja iz Bihaća i okoline, danas je zapušten, zarastao u korov, a spomenici su išarani i zatrpani smećem.

Staze koje vode do i oko samog kompleksa u kojem su ljudi mučki ubijani zarasle su u žbunje i korov, na oštećenim spomenicima su sprejevima i bojama ispisane razne poruke, a na sve strane su razbacane kese, flaše, limenke, papiri…

Na nepokošenim travnjacima u ovom kompleksu primjetni su i tragovi dvotočkaša, vjerovatno sada popularnih kvadova, tako da ovo mjesto stravičnog zločina nad nedužnim ljudima očigledno služi za vožnju motora, ekstremna spuštanja, roštiljanja, ispijanja alkohola i druge terevenke, zbog čega žrtve ni dan danas nemaju mira. Jer onaj ko na ovakvom stratištu, koje je jedno od najvećih na ovim prostorima poslije Jasenovca, narušava mir nevino pobijenih Srba i Jevreja, nema dobre namjere.

Inače, Spomen kompleks „Garavice“ kod Bihaća je memorijalni kompleks na Ćamića brdu, koji se sastoji od petnaest spomenika-skulptura raspoređenih u prostoru sa pristupnim stazama, platoom i grobnicom.

Svaka skulptura je visoka oko 4,5 metra i svaka je sačinjena od serija oblikovanih kamenih blokova. Graviranje na blokovima pokazuje radoznale obrasce i apstraktne dizajne, podsjećajući na lokalnu narodnu kulturu. Autor ovog ostvarenja je arhitekta Bogdan Bogdanović. Spomenik je obilježje stravičnog zločina koji su tokom 1941. godine ustaške snage počinile nad građanima bihaćkog kraja, prije svega Srbima i Jevrejima, a tom prilikom je ubijeno oko 12.000 civila.

Spomen kompleks Garavice otvoren je 1981. godine na inicijativu pokrenutu od strane opštine Bihać, a 7. septembra 2011. godine proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Nalazi se na brdu Garavice uz cestu koja iz Bihaća vodi do graničnog prijelaza Izačić i Republike Hrvatske.

Naime, nakon što je Bihać postao dio fašističke NDH, u junu 1941. godine, novi gradonačelnik Bihaća Ljubomir Kvaternik krenuo je u homogenizaciju grada, naredivši svim Jevrejima i Srbima da napustuje svoje domove. Mnogi su napustili ali jedan dio njih oglušio se o naređenja. U julu iste godine, Kvaternik je naredio da se uhapse svi oni koji su ostali u gradu. Između jula i avgusta te godine, hiljade Jevreja i Srba svih godišta odvedeni su izvan grada i masovno likvidirani, napisao je Darmon Richter za stranicu “Atlas Obscura”, a prenijeli mediji.

Na samom ulazu u ovaj spomen kompleks stoji poruka “Život je jači od smrti, pravda je jača od zločina, ljubav je jača od mržnje”. Pošto nijedan zločin ne može i ne smije imati rok trajanja, ostaje nada da ni Spomen kompleks Garavice u budućnosti neće ostati zaboravljen i prepušten propadanju i sramotnom odnosu nadležnih. Opravdanja za onakvo stanje kakvo je ekipa portala banjaluka.net zatekla na terenu zaista nema.

(banjaluka.net)