Vijesti 28.01.2016.

Sramotna odluka policije u Danskoj: Tinejdžerka se odbranila od silovanja, a za to će biti kažnjena

ČITANJE: 1 minuta
danska
Maloljetna Dankinja (17) koja se suzavcem obranila od pokušaja silovanja biće prekršajno kažnjena zbog korištenja suzavca, javlja RT, pozivajući se na danske medije.

Do incidenta je došlo u malom gradiću Sonderborgu na jugu Danske oko 22 sata u srijedu. Djevojka je policiji prijavila kako ju je muškarac, koji je govorio engleski, srušio na tlo, pokušao otkopčati njene hlače i skinuti ju, ali kako ga je uspjela odbiti uz pomoć suzavca, nakon čega je pobjegao.

Muškarac nije identifikovan ni uhapšen, ali policija će protiv djevojke podići prekršajnu prijavu i kazniti je sa oko 131 KM zbog korištenja suzavca, koji je u Danskoj ilegalan.

-Ilegalno je posjedovati i koristiti suzavac, stoga će vjerojatno biti kažnjena zbog toga- rekao je portparol policije Knud Kirsten.

Na društvenim mrežama se podigla prava bujica negodovanja zbog postupanja policije, a mnogi su na Twitteru požurili za silovanje optužiti muslimske imigrante.

-To je ono što je potpuno i stravično pogrešno s danskim sistemom. Samoobrana je ljudsko pravo- napisao je jedan od korisnika društvenih mreža.

Brojni gledaoci TV Syd stanice, koja je objavila vijest, ponudili su novac za plaćanje kazne mlade Dankinje.

Ipak, portparolka lokalne policije ističe kako policija ne zna radi li se o tražitelju azila.

-Djevojka ga je opisala kao muškarca koji je govorio engleski, to je sve što znamo- rekla je portparolka Hele Lundberg.

(NN)