Vijesti 24.08.2018.

SRAMOTNO Ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Gradska uprava Banja Luka i gradonačelnik Igor Radojičić najoštrije osuđuju zabranu ulaska u BiH poznatom ruskom književniku Zaharu Prilepinu, koji je, na poziv Udruženja književnika i Grada Banje Luke danas trebao da održi književno veče u Banjoj Luci, povodom 53. Kočićevog zbora.

Dolazak Prilepina, koji je, po našim informacijama ove godine nesmetano putovao po više evropskih zemalja, uredno je najavljen i trebalo je da predstavlja jedno od centralnih mjesta književnog programa 53. Kočićevog zbora. Grad Banja Luka, kao organizator „Kočićevog zbora“ ni na koji način, ni formalno ni nemeformalno, nije bio obaviješten da postoji bilo kakva pravno – formalna smetnja da Prilepin dođe u Banju Luku.

Odluka o zabrani ulaska Prilepina i njegovo obilježavanje kao običnog kriminalca, a ne uglednog i svjetski priznatog književnika, nije ništa drugo nego skandalozno i nedopustivo narušavanje odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije, u kojoj je Prilepin godinama unazad jedan od najpopularnijih pisaca.

Duboko smo uvjereni da ničiji politički stavovi, a  pogotovo kad se radi o umjetnicima, ne bi trebali biti smetnja niti prepreka kulturnoj razmjeni između između zemalja i naroda, uključujući i Srbe i Ruse, kao dva bratska i međusobnim vezama isprepletena naroda.

Nažalost, očigledno je da u Ministarstvu bezbjednosti BiH, kao formalnom pokrovitelju ove zabrane, ne dijele takvo mišljenje.