Politika 08.03.2021.

“SRBA U FBiH NEMA NI U TRAGOVIMA” Burne reakcije iz Srpske na dokument koji su potpisali politički lideri u Sarajevu

ČITANJE: 4 minute

Dokument koji su prije dva dana potpisali predsjednici nekoliko stranaka u Federaciji BiH o položaju povratnika u Srpskoj, a naročito u Srebrenici, za cilj imaju mijenjanje ustavne strukture Republike Srpske i stvaranje klime za dodatne međunarodne pritiske na njene političare zaključak je političara iz Srpske

Izjavu su u Sarajevu potpisali lideri SB, SDA i Naroda i pravde Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović i Elmedin Konaković, te član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i premijer FBiH Fadil Novalić.

Iako je bio pozvan, predsjednik SDP Nermin Nikšić je odbio da potpiše izjavu navodeći da mu ona “djeluje kao da je pisana samo da se još jednom zamažu oči građanima i da ih se još jednom svjesno prevari”, piše “Srpskainfo”.

U 10 tačaka navedene izjave govori se o potrebi izdvajanja od 0,2 do 2 odsto iz budžeta svih nivoa vlasti za podršku povratnicima, otvaranja bosanskohercegovačkih školskih centara u Srpskoj i slično.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i lider DNS, Nenad Nešić, smatra da je navedeni dokument pokušaj da se skrene pažnja sa problema u FBiH i fokus prebaci na Srpsku, piše “Srpskainfo”.

– Jedan od njihovih gorućih problema su vakcine, koje političari u FBiH još nisu uspjeli da nabave. Taj entitet je jedini na svijetu koji do sada nije nabavio niti jednu vakcinu. Nažalost, u FBiH je od posljedica korona virusa do sada preminulo 3.700 osoba, pa bošnjačkim političarima treba “hljeba i igara”, odnosno prebacivanje fokusa svojih problema na Srpsku – ističe Nešić.

Koliko se lider SDA brine o povratnicima, kako dodaje Nešić, najbolje ilustruje podatak da u FBiH Srba nema “ni u tragovima”, osim u Grahovu, Drvaru i Glamoču. Pored toga, kako podsjeća Nešić, Srbi još nisu konstitutivni narod u dva kantona FBiH i nemaju pravo na svoj jezik i pismo.

– Postavljam pitanje gdje je 150.000 sarajevskih Srba. U tom gradu danas živi više Arapa nego Srba. U Republici Srpskoj su svi narodi i građani ravnopravni, a oni koji su na donatorskim sredstvima u Srebrenici pokrali na stotine miliona maraka posljednji su koji bi trebali da drže nekome lekcije – poručuje Nešić.

Stara matrica

On ističe da su najveće žrtve beskrupuloznosti bošnjačkih političara njihov narod, koji je zbog njih jednako ugrožen u cijeloj BiH.

Bošnjački političari, kako objašnjava Nešić, lijepo žive na staroj matrici dizanja tenzija, manipulacijama i zastrašivanju, umjesto da se okrenu razvoju i ekonomiji, te da nabave vakcine.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i lider US, Nenad Stevandić, navedenu izjavu bošnjačkih lidera i političara naziva “udruženim poduhvatom, koji ima za cilj da mijenja političke odnose i ustavnu strukturu BiH”.

– To je dio zajedničke akcije koja se poklapa s pritiscima visokog predstavnika u BiH Valentina Incka na parlament Srpske, sa spinovanjem materijala iz proteklog rata, kao i sa izjavama dijela međunarodne zajednice koji se zalažu za nekakvu reorganizaciju BiH – smatra Stevandić.

Dodaje da navedeni dokument pobijaju činjenice koje ne idu u prilog bošnjačkim političarima.

Stevandić podsjeća da je povratak u Srpsku mnogo bolji i veći nego u Federaciju BiH, te da je multietničnost u Republici Srpskoj na mnogo većem nivou nego u FBiH. Isto tako, kako kaže Stevandić, povratak imovine građanima i restruktuisanje je nemjerljivo veći u Republici Srpskoj nego u FBiH.

– I to je najveće licemerje ovog dokumenta – ocjenjuje Stevandić.

Stara boljka

Dodaje da ono što je, takođe, simptomatično je da je sam proces traženja nestalih mnogo više završen u Republici Srpskoj za razliku od FBiH. Tako da se taj dokument, kako kaže Stevandić, nema na šta pozivati, već predstavlja još jednu napadačku politiku.

– Zanimljivo je da su sve bošnjačke partije razumjele taj politički trenutak i međunarodne odnose koji su trenutno aktuelni izborom novog američkog predsjednika, ali da mi u Srpskoj, na žalost, to nismo razumjeli. Mi se u Republici Srpskoj sve više svađamo i to će rezultirati našom starom boljkom – neslogom Srpske i slogom Federacije oko ustavnih ili drugih promjena u budućnosti BiH, što će stvoriti novu veliku krizu na koju je u Federaciji, izgleda, većina političkih faktora već spremna – zaključuje Stevandić.