Politika 07.06.2022.

Srbi i Hrvati ne umiju da ponize suverenitet BiH kao stranci i dio Bošnjaka

ČITANJE: 2 minute

PIŠE: Milko Grmuša

Gospodin Šmit nije izabran za visokog predstavnika u skladu sa Dejtonskim sporazumom, a i da jeste  – nema pravo da nameće izmjene i dopune zakonskih akata u BiH.

Ovaj svoj stav ponavljam uporno gotovo godinu dana.

Bosna i Hercegovina u kojoj dio bošnjačke političke elite, medija i javnosti zagovara unilateralne akcije jednog stranog državljanina, uz izgovor da to znači jačanje države – bijedna je, ponižena i unižena. Realno, Srbi i Hrvati ne umiju ni blizu tako ubjedljivo i snažno da ponize suverenitet BiH kao što to rade stranci i dio bošnjačkih političara.

Žao mi je što niko od Srba i Hrvata u Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nije uopšte odgovorio na moj prijedlog akta kojim bi se zvanično i institucionalno stalo u kraj samovoljama stvarnih i fiktivnih visokih predstavnika. Podsjetiću da sam krajem januara podnio predstavnicima svih klubova naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i predstavnicima svih klubova poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH prijedlog Rezolucije o afirmisanju ustavnog poretka, suvereniteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Usvajanjem ovog akta sve odluke visokih predstavnika kojima su protivpravno nametana zakonska rješenja, a što visoki predstavnici nikad nisu imali pravo da rade, bile bi proglašene ništavim i stavljene van snage. To bi označilo kraj jedne duge i mučne ustavne i političke krize u BiH.

Ta kriza je u značajnoj mjeri izazvana grubim kršenjem unutrašnjeg pravnog poretka u BiH i ovo je jedini ispravan odgovor na to kršenje prava. Ovo je pravni put. Ovo je pravi put.

Žao mi je što su svojim ćutanjem srpski i hrvatski predstavnici dali legitimitet bošnjačkim predstavnicima kad je riječ o pozivanju stranog intervencionizma. To nije moja politika, moja politika je tiha, sistemska i pametno i pravno patriotska.

Pobijedićemo na kraju i staćemo u kraj ponižavanju dostojanstva ovog naroda, kako od strane stranih, tako i domaćih političara.

 

Oznake: Milko Grmuša