Politika 03.11.2015.

“Srbi ne odustaju od RS, referendum krajnja nužda”

ČITANJE: 1 minuta
Dobrodosli-u-RS-001
Ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić kaže da će sastanak Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH biti najvažniji događaj u regionu koji će značiti običnom čovjeku.

“Nakon toga mogli bismo da krenemo u realizaciju projekata i zatvaranje otvorenih pitanja, kao što su traženje nestalih, pitanje granice, sukcesije, državne imovine i imovine preduzeća i građana i stare devizne štednje”, ocijenio je Mirkić za današnju Politiku.

Ambasador BiH rekao je da vjeruje da bi predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rado odustao od referenduma o radu pravosuđa BiH ukoliko bi kroz pregovore mogao da ostvari ciljeve koje smatra neophodnim za RS.

Mirkić je rekao da su u oblasti pravosuđa BiH moguće su popravke, ali kako je rekao, referendum nije najbolje rješenje, već dijalog.

On je ocijenio da bi, ako u RS dođe do referenduma o pravodsuđu BiH i ovlašćenjima visokog predstavnika u BiH, glasali svi Srbi, ma kakav stav imali o referendumskom pitanju, ali da bi sprovođenje odluke nakon referenduma moglo da dovede do novih sukoba.

Govoreći o jubileju Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je formalno potpisan 14. decembra 1995, Mirkić je kazao da sve tri strane – Srbi, Bošnjaci i Hrvati i dalje imaju svoje zahtjeve i da je problem što se “ide na nacionalnu retoriku” onda kada je potrebna homogenizacija naroda.

“Bošnjaci teže unitarnoj državi, Hrvati trećem entitetu, a Srbi bi da zadrže RS netaknutu i ne miješaju se u unutrašnju organizaciju Federacije BiH. Bošnjaci i Hrvati moraju da znaju da Srbi nikada neće odustati od svog entiteta, ni po koju cijenu. U krajnjoj nuždi doći će do referenduma”, kazao je Mirkić.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik