Vijesti 03.08.2020.

SRBI OPET PRIJETE: Vozite otpad ili blokada

ČITANJE: 2 minute

Zastupnici i ministri iz reda Srba u Livanjskom kantonu neće učestvovati u radu kantonalnih institucija sve dok otpad iz Italije ne bude odvezen iz Drvara, rekla je potpredsjednica kantonalne Skupštine Dragana Damjanović, s obzirom na to da ovaj parlament danas nije raspravljao o nelegalno dovezenom i uskladištenom otpadu u općinama Drvar i Bosansko Grahovo i da nisu usvojeni zaključci poslanika SNSD-a o ovom pitanju.

Damjanović je pojasnila da je suština zaključaka bila da se sprovede rješenje kantonalne inspekcije kojim je naloženo otklanjanje otapada, da se preispita rješenje za upravljane otpadom izdato od kantonalnog ministrarstva, koje prati niz neregularnosti, kao i da se zabrani uvoz otpada u Livanjski kanton, prenosi Klix.

“Između čiste životne sredine i italijanske mafije, nažalost, izabrali su ovo drugo”, rekla je Damjanović i poručila da će srpski predstavnici u Skupštini Livanjskog kantona nastaviti borbu, bez obzira na današnju situaciju.

Ona je ocijenila da je BiH postala zemlja u kojoj je, nažalost, pravo na život postalo luksuz.

Ministrica ekologije i turizma Federacije BiH Edita Đapo danas je poručila da firma “Krom reciklaža” ima rok od mjesec dana da tekstilni otpad koji je deponovan u Bihaću, Busovači, Kiseljaku i Bosanskom Grahovu deponuje na lokaciju Pasijaci i obezbijedi njegovo spaljivanje.

On je istakla da su od vlasnika firme “Krom reciklaža” Drvar dobili informaciju da su u toku pregovori sa cementarama i termoelektranama gdje bi tekstil mogao biti spaljen, jer je već recikliran.

Podsjetimo da su nedavno iz firme “Krom reciklaža” iz Drvara koja je uvezla otpad iz Italije što je izazvalo i proteste lokalnog stanovništva, saopćili da će uskoro materijal prebaciti u halu za koju imaju dozvolu kako bi nastavili s radom. U suprotnom iz firme kažu da će tužiti državu BiH jer su, ističu, otpad uvezli legalno.

(SB/banjaluka.net)