Region 11.06.2024.

Srbi počeli masovno kupovati nekretnine u Hrvatskoj, i bh. dijaspora sve češći kupac

ČITANJE: 2 minute

Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije već su tradicionalno najbolji kupci, odnosno na godišnjem nivou redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana, tako su lani kupili njih 3.403.

Ipak, kako saznaje Jutarnji.hr od vlasnika agencija za nekretnine, ako se gleda kupovina od državljana iz regije, ove godine primijećen je nešto veći interes za kupovinom nekretnina na obali građana Srbije, u Istri i na Kvarneru.

“Zanimljivo je da u zadnje vrijeme sve više upita i kupaca nam dolazi iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji preferiraju kupovinu skupljih nekretnina na elitnim destinacijama. U pravilu zainteresovani su za kupovinu nekretnina u Opatiji i Istri s naglaskom na zapadnu obalu”, rekao je Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

Teško je reći s čim je sad povezan ovaj veći interes. Opatija je, na primjer, ranije bila omiljena bogatim Rusima za kupovinu ljetnikovaca… Prema podacima, lani su građani Srbije kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će biti zanimljivo u ovom kontekstu, vidjeti podatke o kupovini za ovu godinu.

“Nismo primijetili veći interes građana Srbije za nekretninama u Dalmaciji, rekla bih da je interes isti kao ranije i to uglavnom ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, porijeklom iz Hrvatske”, kaže Jasminka Biliškov, direktorica agencije Biliškov nekretnine.

Dalje, interes hrvatske dijaspore kao tržišne niše unutar sektora trgovine nekretninama na obali i dijaspore iz regije, eksplodirao je nakon korone. Upiti su se tada u roku nekoliko mjeseci doslovno udesetorostručili.

“U 2022. godini 36% svih kupovina nekretnina u Hrvatskoj realizovano je od strane stranih državljana, a po mom mišljenju barem 50% kupaca pripada dijaspori iz regije”, navodi B. Papeš.

Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno interesantne zbog relativne blizine i izvanredne saobraćajne povezanosti s mjestima u kojima žive. Probude se u Beču, Gracu ili Minhenu, sjednu u auto, te su u roku od četiri-pet sati ovdje na ručku i uživaju uz more. Dosta upita od onih koji su iz stranih zemalja kao što su Njemačka i Austrije, kako kaže Branko Papeš, je dijaspora iz BiH.

Uopšteno ove godine bilježi se pad interesa kupaca iz inostranstva zainteresovanih za obalu, od kojih 10 posto i više zavisno o kojem se području govori. U agencijama za nekretnine kažu kako su se cijene zaustavile, uglavnom nema rasta ili je minimalan. Neki smatraju da se sad tržište zapravo stabiliziralo, te da je situacija nakon pandemije bila izuzetak.

Oznake: Hrvatska, Kuća, prodaja