Region 10.12.2022.

Srbi sa sjevera postavljaju barikade, oglasile se sirene u Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Pripadnici Kurtijeve kosovske policije uhapsili su danas na administrativnom prelazu Јarinje Dejana Pantića, bivšeg pripadnika kosovske policije koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio ovu instituciju, a koji je do tada bio angažovan u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

U Petkovićevom saopštenju se navodi da je Dejan Pantić sa suprugom danas u prepodnevnim satima otišao u Rašku da obavi privatne obaveze, normalno prešao prelaz i u povratku su mu policajci stavili lisice na ruke i odveli ga prema posljednjim informacijama u bazu kosovske policije u blizini prelaza.

– Riječ je o brutalnoj odmazdi i zastrašivanju od strane Aljbina Kurtija koji je rešio da sada progoni srpske policajce kojima, bez ikakvih osnova i dokaza, pokušava da pripiše dela sa kojima nemaju nikakve veze ne bi li tako pokušao da zastraši sve Srbe koji ne žele da trpe njegov teror i kršenje sporazuma. Time Kurti želi da im se osveti za to što su napustili sve institucije na sjeveru, uključujući i policiju – ističe Petković.

Srbi sa sjevera Kosova okupljaju se i postavljaju barikade. Kako javlja Kosovo onlajn, Srbi ne žele da dozvole da uhapšeni bude odveden za Prištinu, prenosi RTRS.

Kako okupljeni navode, riječ je o čovjeku bez mrlje u karijeri, koji nije učestvovao u ratnim dejstvima na KiM. Veći broj građana okupljen je na ulazu i izlazu iz Leposavića, kao i u Rudaru i Srbovcu kod Zvečana.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i Zvečanu, oglasile su se i sirene. U prekidu je i internet i mobilna mreža na sj everu Kosova, prenosi Sputnjik.

Manji broj pripadnika kosovske policije raspoređen je u Bošnjačkoj mahali i u naselju Tri solitera.

Gradom patroliraju vozila Euleksa. O posljednjim događanjima na KiM i odgovoru Beograda, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, govoriće danas u 19 sati.

Veći broj ljudi se okupio na ulazu i izlazu iz Leposavića, u Rudaru kod Zvečana i u Srbovcu.

(Z.M)

Oznake: barikade, Jarinje