Vijesti 15.02.2016.

Srbi statistička greška u federalnim MUP-ovima!

ČITANJE: 3 minute
federalna_policija_foto_darko_gavric
Zastupljenost Srba u MUP-ovima kantona, kao i u MUP-u Federacije BiH, može se okarakterisati kao statistička greška, a u nekim policijskim strukturama ima ih manje nego pripadnika nacionalnih manjina!

Dok Bošnjaci vode političku bitku da nacionalna zastupljenost u MUP-u RS bude po popisu iz 1991. godine, Srbi su u policijama u FBiH potpuno marginalizovani, a u nekim zakonima o policijskim službenicima čak nisu ni predviđeni kao konstitutivan narod.

Na osnovu podataka koje su policijske strukture i MUP-ovi iz FBiH dostavili Pressu, kao i procjena u onim dijelovima gdje nisu željeli da objave zvaničnu statistiku, Srbi se mogu nabrojati na prste. Tako, na primjer, u MUP-u FBiH ima svega 13 osoba srpske nacionalnosti.

– U Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova trenutno ima 153 zaposlenih. Od ukupnog broja 124 su Bošnjaci, a 13 je Srba – potvrdila je za Press Milica Jauz, šefica Odjeljenja za odnose s javnošću, i dodala da se podaci odnose samo na MUP, bez Federalne uprave policije.

Ne daju podatke

Marinko Božović, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS, kaže da u određenim kantonalnim zakonima o policijskim službenicima nema odredaba koje regulišu konstitutivnost, te da je jedan od takvih primjera Kanton Sarajevo. Iz MUP-a ovog kantona, i pored višednevnog insistiranja našeg lista, nisu željeli da dostave podatak koliko imaju zaposlenih Srba. Božović ističe da ga to ne iznenađuje, s obzirom na to da se, prema informacijama kojima on raspolaže, radi o vrlo malom procentu zaposlenika srpske nacionalnosti.

– Od toga što je zaposleno malo Srba, mnogo veći problem jeste činjenica da oni nisu ni predviđeni zakonom, za razliku od toga kako je ovo pitanje regulisano u RS – istakao je Božović.

Komentarišući nezadovoljstvo Bošnjaka što ih u MUP-u RS ima oko 370, od ukupno oko 6.880 zaposlenih, Božović ističe da je vrlo bitno napomenuti da je oko 350 Bošnjaka samovoljno napustilo MUP RS jer su otišli raditi u neku od državnih policijskih struktura ili Graničnu policiju BiH. On je ocijenio i da je ovakav odnos zaposlenih u MUP-u RS čak zavidan u odnosu na broj Srba u nekim kantonalnim MUP-ovima.

– Najkritičnije stanje jeste u Sarajevu i Livanjskom kantonu – dodao je Božović.

Bili trećina, sad su manjina

U MUP-u Livanjskog kantona, odnosno Kantona 10, kratko su poručili da imaju 56 zaposlenih srpske nacionalnosti, dok su u Hercegovačko-neretvanskom kantonu odbili da daju ove podatke, objašnjavajući da su u toku konkursi za prijem novih policijskih službenika, te da aktuelni podaci “nisu relevantni”, jer će uskoro biti ažurirani.

Goran Kosanić, predsjednik Srpskog građanskog vijeća u Mostaru, kazao je za Press da je broj Srba u MUP-u ovog kantona zanemariv, te da je pitanje da li se uopšte može govoriti o njihovoj zastupljenosti.

– Mi smo nekada ovdje bili trećina, a sad nismo priznati ni kao manjina. O konstitutivnosti nema ni govora. U policiji HNK, ali i nekim drugim javnim institucijama i organizacijama, pripadnika nacionalnih manjina ima više nego Srba. Pravilnije bi bilo reći da smo nezastupljeni, jer možemo biti izbrojani na prste jedne ruke. Nas ni ustav ovdje ne prepoznaje – kazao je Kosanić.

(Press)