Politika 02.08.2021.

Srbi u HNK napokon postali konstitutivni

ČITANJE: 2 minute

Sa 26 glasova za i jednim protiv danas je Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona usvojila amandmane na Ustav Hercegovačko-neretvanskog kantona kojim se osigurava konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravna upotreba jezika i pisama te ispravka i usklađivanje naziva bosanski jezik sa Ustavom Federacije BiH.

Predsjedavajući Skupštine HNK, Šerif Špago, kazao je da je Kolegij Skupštine zajedno sa klubovima naroda u proteklom periodu pokušavao doći do prihvatljivog rješenja, piše Avaz.

– To se, prije svega, odnosilo na rješenje koje će obuhvatiti izvršenje presude Ustavnog suda F BiH u djelu koji se odnosi na konstituvnost srpskog naroda, ravnopravnu upotrebu jezika i pisama. Naravno, da trebamo nastaviti dalje procedure koje se odnose na izmjene Ustava, ali današnjim usvajanjem ovih šest amandmana riješili smo goruća i najvažnija pitanja – kazao je Špago.

Tomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg Kantonalne skupštine je izrazio nadu da će se, kako je naveo, ova dobra poruka iz Mostara i Hercegovine,  čuti malo dalje, kada su u pitanju i izmjene Izbornog zakona.

– Nadam se da ćemo u tom pravcu biti apsolutno i potpuno dosljedni i osigurati predstavnciima konstitutivnih naroda da sami upravljaju svojom politčkom sudbinom – naveo je Martinović.

Zastupnica SDP-a, Vesna Saradžić podsjetila je na to da je jako puno vremena prošlo otkako je Klub poslanika Srba u Skupštini HNK uputio amandmane na Ustav HNK. Kazala je da je to bilo 2016.godine s namjerom da se isprave diskriminatorske odredbe Ustava koje ne prepoznaju građane srpske nacionalnosti u HNK. Nedugo poslije, Klub Bošnjaka je zatražio isto, nakon čega su objedinjeni amandmani , a što je rezultiralo presudom Ustavnog suda F BiH.

– Rok za implementaciju presude je istekao 2018.godine i mi smo nebrojeno puta pokušavali to staviti na dnevni red, međutim, Vlada nije davala svoje mišljenje. Tek kada je većina delegata iz Kluba Hrvata zatražila izmjene, Vlada je djelovala ekspresno i dala svoje mišljenje. Pozdravljam i drago mi je, međutim, konstatujem da se ovim ne implementira presuda Ustavnog suda F BiH iz 2018.godine – rekla je Saradžić.

(A.M.)