Region 20.09.2021.

SRBI ZABRINUTI: Vozila specijalne jedinice Rosu na Jarinju i Brnjaku (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Oko 20 vozila specijalne jedinice Rosu, od čega više od 10 blindiranih, raspoređeno je jutros na dva administrativna prelaza na sjeveru Kosova i Metohije – Jarinje i Brnjak.

Kako se saznaje, još dva blindirana vozila sa pripadnicima Rosu nalaze se i na magistralnom putu Leposavić-Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Pripadnici policije su juče i u noći između subote i nedjelje na Jarinje dopremili i desetak montažnih kontejnera, šti je izazvalo zabrinutost Srba na sjeveru Kosova i Metohije. Mi nemamo odgovore iz tzv. kosovske policije o čemu se radi, čemu ovi potezi kojima se destabilizuje situacija svega par dana nakon posjete Miroslava Lajčaka. Pozivam građane da budu uzdržani i ne nasjedaju na provokacije, a mi ćemo pažljivo analizirati novonastalu situaciju – rekao je juče predsjednik opštine Leposavić Zoran Todić.

Nadležni iz policije tzv. Kosova potvrdili su kasnije za pojedine medije kontejneri na Jarinju se postavljaju radi poboljšanja uslova za rad i nadzor prelaza, prenose Novosti.

Tim povodom se juče oglasio i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je rekao da ima saznanja da vlasti u Prištini planiraju da u toku današnjeg dana “počnu da skidaju srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i zamjenjuju ih takozvanim privremenim prištinskim probnim oznakama”. Kurtijev podli naum govori o najbrutalnijem kršenju Briselskog sporazuma kojim se reguliše sloboda kretanja, kao i ostali sporazumi postignuti u Briselu ovim povodom – istakao je Petković.

(E.M)