Vijesti 23.09.2015.

“Srbija će morati da udomi veliki broj izbjeglica”

ČITANJE: 1 minuta
migranti
Britanski stručnjak za Jugoistočnu Evropu Džejms Ker-Lindzi vjeruje da postoji opasnost da EU zatvori granice i da na Srbiji ostane da udomi veliki broj izbjeglica.

To bi moglo da dovede do anti EU raspoloženja.

Ker-Lindzi je za današnje izdanje Blica rekao da to ne ipak ne mora i da se dogodi i da mu “osjećaj govori da će ljudi naći načina da se probiju do EU”.

Prema njegovim riječima, ako Srbija bude ostavljena da se brine o velikom broju izbjeglice, postoji opasnost da to krenu da eksploatišu oni koji se protive članstvu u Uniji.

On je objasnio da već “ruski ambasador šalje upozorenja da će EU Srbiji prepustiti da se sama stara o izbjeglicama”.

“To je očigledan pokušaj stvaranja aniti-EU raspoloženja, a brinem se da bi, ako Srbija shvati da je broj izbjeglica previsok i da ne može da se izbori sa situacijom, šira javnost mgla da počne da se pita zašto je Srbiji prepušteno da se bavi onim čime bi trebalo da se bavi Unija”, rekao je Ker-Lindzi.

On je dodao i da je Srbija na izuzetan način odgovorila na sitauciju koju nije sama stvorila, da je mogla da zatvori svoje granice, ali je umjesto toga obezbjedila siguran prolaz i životno važnu šansu mnogim izbjeglicama da se odmore i oporave.

Najočiglednija nagrada od EU bi bila da započne formalne pregovore o pridruživanju Srbije Uniji, ocijenio je britanski stručnjak.

Prema njegovim riječima, izbjeglička kriza je bez sumnje ogroman izazov za EU.

“Ja svakako nikada nisam vidio EU tako u potpunosti razjedinjenu”, zaključio je razgovor Ker-Lindzi.

(Tanjug)