Region 04.12.2022.

Srbija i Hrvatska demantovale navode o postojanju kineskih policijskih stanica

ČITANJE: 2 minute

Srbija i Hrvatska demantovale su navode o postojanju kineskih policijskih stanica na svojoj teritoriji. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da nema saznanja o navodnim kineskim policijskim stanicama u Srbiji o čijem postojanju izvještavaju pojedini mediji, ukazavši da u Srbiji nisu prisutni policijski službenici Kine.

– Smatramo da ovakvi navodi i neosnovane tvrdnje nanose štetu odnosima dve zemlje, kao i saradnji koja je uvijek bila na visokom nivou. Apelujemo na medije da prije objave teksta, tačnost informacija provjere sa MUP-om – navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a Srbije podsjećaju da je na osnovu Memoranduma o razumijevanju sa Ministarstvom javne bezbjednosti Kine o sprovođenju zajedničkih policijskih patrola, šest kineskih policijskih službenika 2019. godine mjesec dana bilo dio zajedničke patrole u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, prenosi RTRS.

Napominju da po osnovu Memoranduma, oni ni tada nisu imali pravo upotrebe sredstava prinude.

– Shodno odredbama Memoranduma, zadatak policijskih službenika Kine u zajedničkim patrolama bio je da pomažu policijskim službenicima Srbije u zaštiti javnog reda i bezbjednosti i olakšaju kontakt svojih sunarodnika i organizacija sa policijom Srbije, kao i sa diplomatskim i konzularnim organima svoje zemlje – navodi se u saopštenju.

Ukazuju da se značaj ovakvog vida saradnje između MUP-a Srbije i Ministarstva javne bezbjednosti Kine ogleda u obostranoj spremosti da se promovišu sve bilateralne inicijative, čiji je cilj održavanje javnog reda i mira i obezbjeđivanje sigurnosti građana dvije zemlje, u skladu sa konceptom rada policije u zajednici.

Hrvatska policija nema informacije o postojanju ili djelovanju ilegalnih kineskih policijskih stanica u Zagrebu ili Hrvatskoj, rekla je portparol MUP-a Hrvatske Јelena Biki.

Iz hrvatskog MUP-a su, povodom pisanja američke televizijske mreže Si-En-En o prisustvu kineske policije u najmanje 53 zemlje širom svijeta, uključujući Hrvatsku, naveli da su kineski policajci boravili u Hrvatskoj samo radi lakše komunikacije sa kineskim turistima, a saradnju sa Kinom ocijenili su profesionalnom i pozitivnom.

– Ni iz sopstvenog, niti iz saznanja agencija sa kojima sarađuje, Uprava policije nema informacija o postojanju ili djelovanju nelegalnih policijskih stanica u Zagrebu ili Hrvatskoj – rekla je Biki.

Od 2018. godine, tokom ljetnjih mjeseci, kineski policajci su bili učesnici u projektu “Hrvatska – sigurna turistička destinacija”. Tokom 2020. i 2021. godine kineski policajci nisu boravili u Hrvatskoj, a ove godine ih je boravilo osam, prenose hrvatski mediji.

Peking je negirao da ima neprijavljene policijske snage van svoje teritorije.

Pozivajući se na nevladinu organizaciju Sejfgard difender, koja prati stanje ljudskih prava u Kini, Si-En-En je objavio da u svijetu postoji više od 100 kineskih policijskih stanica koje prate, maltretiraju i ponekad vraćaju u domovinu kineske državljane koji žive u egzilu.

(Z.M)