Region 04.08.2021.

Srbija i Republika Srpska obilježavaju Dan sećanja na stradale u “Oluji”

ČITANJE: 2 minute

U zemunskom naselju Busije u kojem uglavnom žive izbjeglice iz Hrvatske danas će biti održana centralna manifestacija – Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji “Oluja” koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu u kojoj je protjerano 220.000 Srba, a skoro 2.000 je ubijeno.

Obilježavanju tog tragičnog događaja za srpski narod koji Hrvatska slavi kao dan pobjede i domovinske zahvalnosti prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Republike Srpske, a skup počinje u 19.30, piše RTS.

Republika Srpska od 2014. godine zajedno obilježavaju ovaj dan, kao dan srpskog stradanja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sve građane koji žele da prisustvuju da dođu na obilježavanje, ali je zamolio i da zbog koronavirusa to ne prelazi velike brojeve.

Srpsko narodno vijeće saopštilo je da će u ime srpskog naroda u Hrvatskoj godišnjicu “Oluje” obilježiti kao i do sada, sjećanjem na stradanje srpskog naroda, ali ukazuju i da se tom prilikom ne smiju zaboraviti stradanja hrvatskog naroda.

SNV podseća da je pre 26 godina započela akcija “Oluja”, koja je nakon, obimom manje, ali po posledicama jednake akcije “Bljesak”, prouzrokovala istorijski egzodus Srba s područja zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je hrvatska zločinačka akcija “Oluja” bila najveće etničko čišćenje počinjeno poslije Drugog svetskog rata, za koje do danas niko nije odgovarao.

Naglasio je da Srbija, koju vodi predsjednik Aleksandar Vučić, nikada taj zločin prema Srbima neće zaboraviti, niti prestati da insistira na pravdi i kazni za zločince.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da akcija “Oluja” predstavlja završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja današnje Hrvatske.

“Oluja” je počela 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane na Republiku Srpsku Krajinu, zbog čega se svake godine taj datum obilježava kao dan posvećen stradalim i prognanim Srbima na teritoriji Hrvatske.

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” na svojoj evidenciji ima 1.877 imena Srba poginulih i nestalih tokom i nakon hrvatske vojne operacije “Oluja”.

Od tog broja je 1.228 (65 odsto) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina, ističe se u saopštenju te nevladine organizacije, povodom 26. godišnjice “Oluje”.

(N.S)

Oznake: Oluja