Vijesti 06.10.2015.

Srbija: Ljekarka mijenja pol da ne ode u penziju!

ČITANJE: 1 minuta
Jedini način da žene sa 60 i po godina ne odu u penziju i ostvare ravnopravnost sa muškarcima je promjena pola, ocijenila je grupa doktorki u Gornjem Milanovcu.
Ljekar Mira Stanojčić iz Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu danas je novinarima rekla da su na taj način žene diskriminisane “samo zbog polnog organa” i da njihovo penzionisanje predstavlja pravno nasilje.

“Zašto nam uskraćuju pravo da radimo kao i muškarci, a političarima su puna usta ravnopravnosti i nekakvih procenata u izborima za vlast, kada to neko olovkom briše”, rekla je ova doktorka.

Ona je specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i treba joj još godinu dana do odlaska u penziju, ali je najavila, da će u znak protesta promijeniti pol kako bi ostvarila proklamovanu ravnopravnost.

Stanojčić je izjavila da ta hirurška intervencija traje nekoliko sati, a sudski postupak dokazivanja da je diskriminisana, kao i čekanje na stav Ustavnog suda, može da traje i nekoliko godina, uz ogromne troškove.

“Ovo je lijepa prilika da se rukovodioci oslobode žena koje su kritizeri njihovog rada, jer one to češće čine od muškaraca, bez obzira što nisu obezbijeđeni odgovarajući kadrovi za zamjenu, istakla je dr Stanojčić.

(Agencije)