Region 07.06.2021.

SRBIJA MIJENJA USTAV: Skupština pokrenula proceduru za reorganizaciju pravosuđa

ČITANJE: 1 minuta

Skupština Srbije večeras je dvotrećinskom većinom usvojila prijedlog za promjenu Ustava.

d ukupno 213 poslanika, za promjenu Ustava je glasalo 207, protiv su bila tri, uzdržana su bila dva, a nije glasao jedan poslanik, prenose agencije.

Predsjednik Vlade Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je tema vladavine prava izuzetno važna za Vladu i da je zato odlučna da sprovede promjene Ustava, kako bi pravosuđe bilo nezavisno, odgovornije i efikasnije.

– Moramo da ojačamo vladavinu prava u Srbiji i to će dovesti do rasta prosečnih plata i penzija. Napredak u oblasti vladavine prava treba da dovede do osjećaja građana da su svi jednaki pred zakonom, da je pravda i brza i dostižna, da je pravosuđe nezavisno i odgovorno i mnogo efikasnije – rekla je Brnabićeva u Skupštini Srbije, obrazlažući prijedlog za promjenu Ustava.

Kako je ranije objašnjeno, poslanici će se u ovoj fazi izjasniti o namjeri Srbije da mijenja najviši zakonski akt u dijelu o pravosuđu, dok će se o konkretnim rješenjima raspravljati na nekoj od narednih sjednica.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo donio je 16. aprila odluku o pokretanju aktivnosti za promjenu Ustava, a nakon toga su organizovana javna slušanja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Nakon potvrde Skupštine o namjeri za promjenu Ustava, naredni korak je organizovanje referenduma.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi referendum o promjenama Ustava mogao da bude održan na jesen, odnosno prije parlamentarnih izbora i raspuštanja Skupštine.

(Srna/SB)