Vijesti 29.02.2016.

Srbija: Muž bivše ministarke ne radi pet godina, a prima platu!

ČITANJE: 3 minute
malovic
Vuk Malović, suprug bivše ministarke pravde Snežane Malović za posljednjih pet godina, od 15 koliko je zaposlen u beogradskoj policiji u Upravi za strance, na ime ličnog dohotka mjesečno prima 53.000, kolika mu je plata, a da se praktično nije pojavio na poslu!

Kako “Novosti” nezvanično saznaju, svoje nedolaske uglavnom ne pravda, a kad to i uradi, onda dostavlja medicinsku dokumentaciju kojom otvara bolovanja ili koristi godišnji odmor.

Trenutno, prema informacijama koje imamo, Odjeljenje za kontrolu zakonitosti SUP Beograd, sprovodi internu istragu kako bi se provjerili ovi navodi i utvrdilo postoji li eventualno Malovićeva odgovornost, ali i odgovornost načelnika Uprave za strance Miloša Bujakovića, koji je, navodno pokrivao njegova odsustva.

Takođe, vrše se i rigorozne kontrole ostalih zaposlenih, kako bi se provjerilo da li ima još sličnih slučajeva. Najavljuju se i smjene nadležnih ukoliko se dokažu nezakonitosti u radu, odnosno zataškavanja čitavog slučaja.

Naš izvor navodi da je, svojevremeno, dok je Snežana Malović bila na čelu Ministarstva pravde, njenom suprugu ponuđeno da bude pomoćnik kod tadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića. On je to odbio, jer, kako kaže sagovornik “Novosti”, “očigledno da mu je više odgovaralo da bude zaposlen u Upravi za strance, gdje nije morao ni da se pojavljuje, a da za to prima redovno platu, koja se finansira iz budžeta”.

Kako nadalje ističe, zaposleni u policiji su znali za sve ovo ali su morali da ćute kako ne bi imali problema.

– Vuk Malović je privilegovan u službi od momenta kad je njegova supruga postala ministarka, ali čudi to što se sa takvom praksom nastavilo i poslije njene smjene – ističe izvor “Novosti”.

Snežana Malović postavljena je na čelo Ministarstva pravde u julu 2008. godine kao kadar DS. Prije toga bila je državni sekretar u ministarstvu i generalni sekretar Tužilaštva za ratne zločine. Poslije izbora u maju 2012. postala je narodni poslanik, a nakon promjena na čelu DS, novembra iste godine, i komentara Dragana Đilasa, koji je došao na čelo DS, “da nekadašnji ministri ne treba da budu poslanici”, Malovićeva je podnijela ostavku na to mjesto.

Stranku je napustila početkom februara 2013, a na izborima 2014. je izabrana za narodnu poslanicu na listi Socijaldemokratske stranke. Bila je član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Odbora za prava deteta i zamenica člana u Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Krajem februara prošle godine većinom glasova članova ogranka Advokatske komore Vojvodine u Subotici odbio je zahtjev Malovićeve za prijem u red advokata u tom gradu, pošto je namjeravala da tu otvori kancelariju.

Osam mjeseci kasnije ona je podnijela ostavku na mjesto poslanika SDS, a tada je objavljeno da je našla novi posao, odnosno da je angažovana na regionalnom projektu za procesuiranje ratnih zločina, koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

 

Tužilaštvo za organizovani kriminal odbacilo je sredinom decembra 2014. krivičnu prijavu protiv Snežane Malović i Nate Mesarović, nekadašnje predsjednice Vrhovnog kasacionog suda, koju je podnio predsjednik VKS Dragomir Milojević sa grupom kolega, a zbog neuspjele reforme pravosuđa, kojom je, kako su tvrdili nanijeta šteta Srbiji od 1,5 milijardi dinara.

Prijavom im se na teret stavljala zloupotreba službenog položaja, odnosno teže povrede prava 837 sudija, koje Visoki savjet sudstva krajem 2009. nije ponovo izabrao na sudijsku funkciju. U obrazloženju Tužilaštva navedeno je da je posle provera utvrđeno da nema sumnji da su izvršile krivična djela za koja ih terete prijavom.

(Novosti.rs)