Vijesti 08.09.2015.

“Srbija neće morati trajno da prima izbjeglice”

ČITANJE: 1 minuta
merkel-vucic

Srbija neće imati obavezu da trajno prima izbjeglice sa Bliskog istoka jer nije član EU i ostaje samo zemlja tranzita za migrante, a umjesto trajnih prihvatilišta gradiće se samo privremeni prijemni centri na granici sa Makedonijom! Ovo je rezultat dogovora premijera Srbije Aleksandra Vučića i kancelarke Nemačke Angele Merkel.

Prema najavama 1,5 miliona izbjeglica tek treba da prođe kroz Srbiju, a Mađarska s druge strane zatvara granicu i onemogućava njihov ulazak u zemlju.

Kancelarka Njemačke Angela Merkel jasno je poručila Vučiću da kvote za prijem izbjeglica ne važe za Srbiju, jer ona nije član EU, što znači da neće morati trajno da prihvati određeni broj migranata, što je izgledalo kao neminovnost.

Kako prenosi Informer, zadatak Srbije biće da migrantima obezbijedi što bezbolniji prelazak kroz srpsku teritoriju i zbog toga da napravi nekoliko prijemnih punktova na granici s Makedonijom.

– Srbiji nije lako, u nju izbjeglice dolaze iz jedne zemlje EU, a iz nje izlaze u drugu zemlju EU – rekla je Merkelova nakon sastanka sa Vučićem.

(Telegraf.rs)