Vijesti 09.03.2016.

Srbija: Poplavljeno 710 domaćinstava

ČITANJE: 6 minuta
Poplave-u-Lucanima-01-08030_620x0
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je danas da je vanredna situacija zbog poplava proglašena u tri grada i 13 opština, evakuisano je 170 osoba sa tih teritorija, a poplavljeno je 710 domaćinstava.

Zbog obilnih padavina i izlivanja vodotokova vanredna situacija je proglašena u Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Trsteniku, kao i na delu teritorije opština Kosjerić, Prijepolje i Nova Varoš.

Na terenu su angažovani pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova – Sektora za vanredne situacije, Vatrogasno – spasilačkih jedinica, Žandarmerije i Vojska Srbije, navodi se u saopštenju.

Na teritoriji Trstenika, nivo Zapadne Morave je u stagnaciji i za sada ne prijeti opasnost od novih poplava.

Trenutno se brane tri objekta, a ugroženi i u prekidu su državni putevi drugog reda – Ugljarevo-Vrnjačka Banja (u dužini od oko 50 metara) i Trstenik-Ugljarevo-Lozna-Kraljevo (u dužini od 80 metara).

Specijalizovana jedinica Civilne zaštite u stanju je pasivne pripravnosti.

Na teritoriji Ljiga voda iz korita rijeke izlila se u selima Štavica, Dići, Gukoš, Cvetanovac, Jajčić, Latković, Moravci i Liplje.

Poplavljene su poljoprivredne površine oko 900 hektara i ima štete na usjevima.

U Opštini Ub, u selu Kožuar, ponovo se aktiviralo klizište na mjestu Đurđevića strana.

U prekidu su putni pravci u selima Sovljak, Zvizdar i Tvrdojevac, a vodosnabdevanje u selima Šarbane i Paljuvi je otežano i obezbjeđuje se iz cisterni.

U selima Zvizdar, Takovo i Sovljak došlo je do porasta nivoa vode u bunarima, pa se stanovnici snabdijevaju flaširanom vodom.

U Novom Pazaru je normalizovano snabdijevanje strujom, osim na potezu Bele Vode – Janča, gdje struju za sada nema oko 800 domaćinstava i oko 1.000 domaćinstava na seoskom području.

Vodena bujica odnijela je tri pešačka mosta i jedan u izgradnji, evidentirano je 15 klizišta, brani se 90 objekata, ugroženo je više desetina kilometara lokalne putne infrastrukture, poplavljeno je između deset i dvadeset hektara zemljišta.

Evakuisano je 18 osoba i oni su smješteni u hotele u Novom Pazaru.

U naseljima Šutenovac, Mur, Jaklja oko 30 domaćinstava je pod vodom, Svojbor, Banja kao i poljoprivredno zemljište u selu Postenje.

Crveni krst je obezbijedio 15 sušilica i određenu količinu hrane, higijenskih paketa i sredstava za dezinfekciju koja će biti podjeljena na poplavljenom području.

Trenutno su svi vodostaji u stagnaciji i u toku je asanacija terena i objekata u toku narednih dana će izaći komisija za procjenu štete.

Na teritoriji Kraljeva vodostaji rijeka su u opadanju, a u naselju Grdica, mjesto Ada, voda se povukla oko 15 centimetara.

Na ušću reka, Ibar presjeca otok rijeke Zapadne Morave i usporava oticanje i povlačenje vode sa ugroženih područja.

Radi se na utvrđivanju nasipa na rijeci Zapadnoj Moravi u mestu Grdica.

Mještani sela Obrva, Lađevci, Sirča, Cvetke, Adrani i Miločaj uputili su poziv nadležnim institucijama grada Kraljeva za obezbjeđivanje cisterne sa vodom za piće.

U Raškoj, u naselju Milatkovići, rijeka Raška je probila nasip i poplavila oranice u priobalju.

Na teritoriji opštine Vrnjačka Banja izlila se rijeka Zapadna Morava u mjestima uz samu rijeku, Vraneši, Podunavci, Gračac, Novo Selo, Vrnjci.

Pod vodom se nalaze oranice uz rijeku, u dužini od oko 15 kilometara, nema ugroženih domaćinstava.

U Topoli ugrožena su postrojenja vodozahvata u selu Jarmenovci, sa kojeg se građani Topole snabdijevaju vodom za piće.

U selu Natalinci, kod Rače, reka je probila nasip i ugrozila devet domaćinstava u selu Saranovo.

Crveni krst je snabdjeo vodom domaćinstva, a na magistralnom putu Rača-Topola saobraćaj je normalizovan.

U Čačku, nivo rijeke Čemernice je opao za šest metara i voda se povukla u korito.

Vodostaj Zapadne Morave, kod hale KK “Borac” opao je za metar.

Svi putni pravci su prohodni, osim putnog pravca Čačak-Guča, a za saobraćaj je zatvoren željeznički saobraćaj na relaciji Čačak-Požega.

Vodostaj rijeke Bjelice u Lučanima je u opadanju.

Putevi preko Pilatovića i ulica Dragiše Mišovića u Guči su još uvijek zatvoreni za saobraćaj. Bez struje je oko 60 domaćinstava. Domaćinstva u selu Dljin su pod vodom i još im se ne može prići.

Na teritoriji Užica, na području Lužničke doline, usljed plavljenja reke Lužnice poplavljeno je 520 hektara povrtarske kulture – malina, jagoda, pšenice i kukuruza.

Nizvodno od Sevojna, usljed plavljenja Đetinje pod vodom je 1.500 hektara šargarepe, pšenice, kukuruz, povrtarske kulture, maline, jagode.

Na ostalim područjima pod vodom je još 120 hektara zemlje zasijane pšenicom, malinama, povrćem, kao i 300 hektara zemljišta zasijanog drugim poljoprivrednim kulturama.

U Mokroj Gori je srušen most preko rijeke Drugančice, tri mosta su oštećena, evidentirano je 20 klizišta, a u prekidu je 15 lokalnih putnih pravaca.

Oko 80 domaćinstava je ostalo bez vode, zbog prekida dva lokalna vodovoda – na Omaru i Rujevcu.

Situacija u Arilju se normalizuje, jer je vodostaj na Rzavi i Moravici u opadanju i rijeke se povlače u korita.

Na području Bajine Bašte 56 domaćinstava, u zaovinskim zaseocima, neće imati struju, zbog čega se radi na nabavci agregata.

Vodostaj Drine je u blagom porastu.

Situacija u Opštini Požega se normalizuje, voda u rekama Đetinja, Skrapež i Moravica se povukla u svoje korito.

U devet prijepoljskih mjesnih zajednica polomlljeno je 125 bandera i snabdevanje građana električnom energijom je otežano, a zbog kvara na dalekovodima bez električne energije je oko 1030 potrošača.

U pet novovaroških mjesnih zajednica polomljeno je 108 bandera, a visina snježnog pokrivača na nekim mjestima je i 70 cm, pa je snabdijevanje električnom energijom otežano.

Putni pravci u na pojedinim mjestima su zakrčeni polomljenim drvećem. Usljed kvarova na dalekovodima bez električnu energije je oko 650 potrošača u Kokinom Brodu i oko 60 potrošača u selu Božetići.

U Priboju, usljed kvarova na dalekovodima, bez struje je oko 800 potrošača. Na teritoriji opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš bez napajanje električnom energijom je 2540 potrošača.

U Obrenovcu su ugrožene mjesne zajednice Poljane, Konatice i Draževac, koje se nalaze na nebranjenom delu reke Kolubare, koja se izlila kod mosta u Poljanima.

Dio stanovništva iz Draževca se samoinicijativno evakuisao, navodi se u saopštenju.

Nivo rijeke Kolubare opao je za metar i očekuje se pad plavnog talasa.

Na teritoriji Obrenovca, ugroženo je 68 domaćinstava gdje je voda ušla u dvorišta.

Vodostaj reke Save kod Šapca je za osam centimetara viši od jutros izmerenog, pa je na sektoru Šabac-Badovinci uvedena vanredna odbrana od poplava.

(Novosti.rs)