Vijesti 01.03.2016.

Srbija: Traže da iz razreda izbace teško bolesnu drugaricu

ČITANJE: 2 minute
skola subotica
Još jedan slučaj vršnjačke diskriminacije i psihičkog zlostavljanja potresao je Srbiju. Ovog puta, dvije učenice osnovne škole u Subotici pokrenule su peticiju kako bi njihova drugarica iz razreda, koja boluje od teške, neizlječive bolesti, bila izbačena iz razreda.

-Molim te, nemoj sutra da dođeš u školu – tako je glasila poruka koju su učenice petog razreda napisale na papiru i dale je svojoj drugarici iz razreda.

Nedugo zatim otvorile su i grupu na Vajberu, u kojoj predlažu da pomenutu djevojčicu izbace iz razreda, jer boluje od rijetke, neizlječive kožne bolesti.

Oboljeli od ove bolesti poznati su kao djeca leptiri. Zbog toga im je smetala.

-Nisu više razgovarale s njom i stalno je provejavalo nezadovoljstvo što je ona u tom razredu – priča Đorđija Aksentijević, majka bolesne djevojčice.

Sve je počelo, kaže majka djevojčice, kada je odlučeno da odjeljenje u koje ide njena kćerka neće tokom nastave ići iz jedne u drugu učionicu i kabinet, jer se ona teško kreće.

-Odmah nakon što su dobile informaciju da neće mijenjati učionice, odnosno da neće mijenjati kabinete i tamo slušati nastavu, grupa djevojčica je odlučila da bi trebalo da izvrše pritisak u tom pravcu, jer oni žele da se sele. Galu su proglasile krivcem za tako nešto – kaže Đorđija Aksentijević.

gala-djevojcica

U školi tvrde da su reagovali i nakon prvog incidenta sa porukom, ali i nakon pokretanja peticije na Vajberu za izbacivanje bolesne djevojčice iz razreda. Kažu i da su organizovali radionice radi razvijanja empatije učenika.

-Želimo da postignemo atmosferu u kojoj će oni shvatiti svoje greške, biti sankcionisani, ali je mnogo važnije da vide da je to što su uradili pogrešno. Ako nastupi sankcija u kojoj neko smatra da je i dalje u pravu, onda mi ništa nismo postigli- kaže Nenad Mirkov, direktor OŠ “Ivan Goran Kovačić”.

S druge strane, Galina majka kaže da najviše zabrinjava to što je peticija za izbacivanje njene kćerke iz razreda pripremana baš u vrijeme dok se škola bavila tim problemom.

-Ne mislim ja da su djeca u Subotici lošija ili da su lošija u Galinom razredu. Mislim da nije pravilno rađeno sa njima i možda je neka reakcija škola postojala, ali epilog pokazuje da je bila neadekvatna- smatra Galina mama.

Slučaj diskriminacije i psihičkog zlostavljanja u subotičkoj osnovnoj školi nije usamljen u Srbiji. Ono što zabrinjava jeste činjenica da je među osnovcima postala uobičajena praksa da na društvenim mrežama prave grupe u kojima izopštavaju i diskriminišu učenike iz razreda.

(B92)