Vijesti 08.03.2016.

Srbija: U 15 opština proglašeno stanje elementarne nepogode

ČITANJE: 2 minute
poplave
Vlada Srbije proglasila je danas stanje elementarne nepogode na području 15 opština zbog poplava.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je u opštinama Čačak, Novi Pazar, Kraljevo, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, LJig, Rača, Trstenik, Kosjerić /sela Seča Reka, Godečevo i Makovište/, Prijepolje /sela Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine/.

Vanredna situacija proglašena je u ovim jedinicama lokalne samouprave zbog kišnih padavina i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova.

U ovim opštinama do sada je poplavljeno 710 domaćinstava i evakuisano 118 osoba, saopšteno je iz Vlade Srbije.

S obzirom na to da se prema prognozama Hidrometeorološkog zavoda očekuje nastavak padavina, ugroženim područjima potrebno je pružiti neophodnu pomoć, pa se stoga donosi odluka o proglašenju elementarne nepogode, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se uspostavlja Operativni štab Republičkog štaba za vanredne situacije, s ciljem preduzimanja operativnih mjera zaštite i spasavanja od poplava na teritoriji Srbije.

U saopštenju se navodi da, prema zakonu, elementarna i druga nepogoda, koja je uzrokovana dejstvom prirodnih sila ili ljudskom aktivnošću, prekida normalno odvijanje života u mjeri koja prevazilazi redovnu sposobnost pojedinca i lokalne zajednice da se oporave bez pomoći države.

Iz Vlade Srbije ističu da takva nepogoda prouzrokuje materijalnu štetu koja je veća od 10 odsto budžeta jedinice lokalne samouprave.

Izuzetno, Vlada Srbije može proglasiti neki događaj za elementarnu i drugu nepogodu i odlučiti o državnoj pomoći i kada je prouzrokovana šteta manja od 10 odsto budžeta jedinice lokalne samouprave, kada za to postoje posebno opravdani razlozi, a na prijedlog Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Vlada je prihvatila Izvještaj o stanju na području opština i gradova pogođenim elementarnom nepogodom u periodu od 6. do 8. marta i usvojila uredbe o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove privredne djelatnosti na poplavljenom području.

Usvojene su i uredbe o utvrđivanju državnih programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih i stambenih objekata, kao i državnog programa pomoći i obnove registrovnom poljoprivrednom gazdinstvu za otklanjanje posljedice poplava.

(Agencije)