Vijesti 07.03.2016.

Srbija: Vanredno zbog poplava u osam opština

ČITANJE: 4 minute
srbija
Vanredna situacija zbog odbrane od poplava, usljed velikih padavina, izlivanja reka i bujičnih potoka, proglašena je u čak devet opština – Čačku, Bajinoj Bašti, Požegi, Novom Pazaru, Arilju, Lučanima, Kraljevu i Ivanjici.

Najugroženija mjesta na području Čačka obišao je premijer Aleksandar Vučić koji je obećao da će već sutra vlada uputiti pomoć u ta mjesta, a za sutra je zakazana i vanredna sednica vlade povodom poplava.

Do sada je evakuisano više od 400 domaćinstava u Konjevićima i Preljini, a najkritičnije je u selima duž reke Čemernice. U Bajinoj Bašti pokrenula su se klizišta, nekoliko kuća je potopljeno, a saobraćajnice su oštećene.

U opštini Lučani u toku je evakuacija najugroženijih porodica u Đeraću i Puhovu, osnovna škola danas radi skraćeno, a sutra neće biti nastave. Sve ostale škole na teritoriji opštine Lučani neće raditi danas ni sutra.

Zbog izlivanja rijeke Bjelice saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča – Čačak preko Jelice je obustavljen. JP “Rzav” nije u mogućnosti da vrši redovno snabdijevanje građanstva vodom, pa će u toku dana biti organizovano snabdijevanje vodom cisternama.

Zbog izlivanja rijeke Bjelice saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča – Čačak preko Jelice je obustavljen, a tokom protekle noći na teritoriji te opštine poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta, a poplavljeni su i brojni pomoćni objekati, kao i upravna zgrada i poslovni prostor fabrike “Milan Blagojević”, Dom zdravlja…

U Požegi pod vodom je stotinak kuća i više od 1.500 hektara oranica, a, pored vojske, u krizna područja biće poslata i žandarmerija, rekao je za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Situacija u Novom Pazaru je alarmantna, evakuisano je 100 stanovnika, a u pojedinim dijelovima grada nema struje, rekao je Tanjugu gradonačelnik tog grada Meho Mahmutović.

On očekuje pomoć Vojske Srbije ali i drugih institucija i ističe da se u Novom Pazaru, koji ima problema sa bujičnim poplavama, ruše divlji mostovi koji su postavljani uz rijeke, a koji prave veliki problem.

Inače, u Novom Pazaru Jošanica je odnijela dva mosta- jedan u blizini fabrike Ukras i drugi koji se tek izgrađuje kod robne pijace u tom gradu, a koji finansira Vlada Srbije.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je kod kule Nebojša i na rijekama Kubušnica, Jasenica i Veliki Lug u opštinama Mladenovac i Sopot, rekao je ranije danas direktor Beogradvoda Vladimir Batalović.

-To ne znači da nije došlo do izlivanja, samo je stepen pripravnosti podignut na vanredni nivo, što znači dežurstvo 24 sata –  rekao je Batalović Tanjugu.

Prema njegovim riječima, na teritoriji Beograda nema većih problema na velikim rijekama, Savi i Dunavu, gdje važi redovna odbrana, sem u zoni kule Nebojša.

Za sad nema opasnosti ni u Obrenovcu i Lazarevcu. Povišeni vodostaji su na Peštanu, Ljigu, Kolubari i Tamnavi, ali i dalje u granicama ispod redovne odbrane od poplava.

U opštini Kosjerić u toku noći bio je presječen put prema mjestu Seča Reka zbog nabujale reke Skrapež i angažovan je Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Užica na dežurstvu, dok zahtjeva za evakuacijom nije bilo.

Zabranjena je plovidba Savom od Srpca do Une, zbog visokog vodostaja i premašene kote vanredne odbrane od poplava, izuzev angažovanih od Civilne zaštite i institucija nadležnih za spašavanje lica i stvari.

Prekinut je železnički saobraćaj Požega-Čačak, nakon što se nabujala Zapadna Morava izlila kod željezničke stanice Jelen Do. Voda je prekrila skretnice, blok signale i prugu na ovoj dionici, pa je željeznički saobraćaj morao biti obustavljen.

U Trsteniku uvedena su pasivna dežurstva, a u pripravnosti su i sve komunalne službe i javna preduzeća i to je učinjeno zbog tendencije porasta vodostaja i očekivanih padavina u naradnih 24 sata.

U Pomoravskom okrugu za sada nema opasnosti od izlivanja rijeka, uprkos tome što kiša pada već 19 sati, rečeno je Tanjugu u štabovima za elementrane nepogode opština Cuprije, Despotovca, Paraćina, Svilajnca i Rekovca i Grada Jagodine.

 (Agencije)