Vijesti 12.10.2015.

Srbiji dodatnih 8,5 miliona dolara zbog migranata

ČITANJE: 1 minuta
migranti
Agencije UN obezbijedile su dodatnih 8,5 miliona dolara za jačanje kapaciteta Vlade Srbije i pružanje osnovnih usluga za izbjeglice i migrante, osim već obezbijeđenih 2,8 miliona dolara, saopšteno je iz Kancelarije UN u Srbiji.

Dodatnih 8,5 miliona dolara obezbijeđeno je kroz poziv za donacije na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, kroz saradnju sa donatorima, ali i iz osnovnih sredstava UN agencija određenih za vanredne situacije.

Ova sredstva su spremna za isplatu partnerima u Srbiji tokom narednih nedelja kako bi bili riješeni problemi u vezi sa zimskom sezonom.

Dosadašnja podrška od 2,8 miliona dolara obuhvatila je izgradnju kapaciteta i tehničku podršku Vladi Srbije s ciljem poboljšanja efikasnosti u odgovoru na potrebe izbjeglica/migranata, kao i humanitarnu pomoć namijenjenu da im olakša putovanje kroz Srbiju.

UN agencije su mobilisale i dodatne resurse kako bi pomogle Vladi Srbije i organizacijama civilnog društva da odgovore na novonastale potrebe izbjeglica i migranata.

“Nastavićemo da podržavamo Vladu i koordinaciju aktivnosti kako bi se obezbijedila nesmetana i blagovremena isplata sredstava koja su velikodušno stavili na raspolaganje naši donatori”, rekla je stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano.

Ona je dodala da su ta sredstva donirana u skladu sa potrebama izbjeglica/migranata, ali i organizacijama civilnog društva koje pomažu na terenu.

Najveći dio ove podrške obezbijedio je UNHCR, koji koordiniše odgovorom tima UN za izbjeglice, ali i druge UN agencije.

“Od samog početka krize UN pomaže Vladi Srbije i civilnom društvu da odgovori na najurgentnije potrebe izbjeglica i migranata”, navodi se u saopštenju.

(Agencije)