Region 06.02.2021.

SRBIN OSUMNJIČEN ZA GLOBALNU PREVARU: Investitore širom svijeta oštetio za više od 70 miliona dolara

ČITANJE: 2 minute

Državljanin Srbije izručen je Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi da je sa saradnicima prevario investitore širom svijeta za više od 70 miliona dolara.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na stranici Ambasade SAD u Srbiji, riječ je o A. S. (32) kojem je srbijanska policija stavila lisice na ruke na osnovu američkog zahtjeva za privremeno hapšenje 24. jula 2020. A. S. je pristao na izručenje.

Američki FBI je 4. februara 2021. sproveo A. S. iz Srbije u sjeverni okrug Teksasa, navodi se u saopštenju, prenosi “Srpskainfo”.

Globalna prevara

A. S. i više od deset drugih osoba velika porota sa sjedištem u Dalasu optužila je za zavjeru za vršenje internet prevare i zavjeru za pranje novca u julu 2020.

Optuženi su i K. K., K. F., A. K., M. P., U. S. i N. K., svi uhapšeni tokom akcije srbijanske policije u julu. Njihov saradnik u SAD, H. M., uhapšen je u Kaliforniji u oktobru 2020.

Prema optužnici, osumnjičeni se terete da su pomogli u stvaranju i plasiranju na tržište više od 20 lažnih platformi za investiranje, uključujući “Options Rider”, “Bancde Options”, “Start Options”, “Dragon Mining”, “BTC Mining Factor” i “Triniti Mining”.

Iz matičnih baza u Kini, Srbiji i drugim zemljama, optuženi su navodno ciljali na investitore širom svijeta, uključujući nekoliko na sjeveru Teksasa, navodeći ih da “ulažu” u binarne opcije i rudarstvo kripto valuta.

Lažna imena i tokom videopoziva

Na mreži su svoje platforme za binarne opcije fakturisali kao “svjetskog lidera na tržištu binarnih opcija”, hvalili su se prosječnom isplatom od 80 odsto i obećali povrat novca od 20 odsto za svaku izgubljenu trgovinu.

U međuvremenu, na platformama za rudarstvo kriptovaluta tvrdili su da investitori mogu da kupe bitkoine po polovini tržišne cene“ zbog non-stop rudarstva u objektima širom sveta.

Optuženi su izmislili profile, zajedno sa imenima i fotografijama, uglavnom ženskog pola, za svoje nepostojeće službenike i ljude koji predsjedavaju investicijskim kompanijama. Kako se navodi u saopštenju Ambasade SAD, čak su i koristili lažna imena tokom videokonferencijskih poziva kako bi ubijedili potencijalne investitore da je kompanija legitimna.

Nakon što su uputili investitore da novac prebacuju preko međunarodnog bankovnog računa, optuženi su navodno obezbijedili podatke za prijavu lažnog internet portala za ulaganja, koji je neprestano pokazivao pozitivan prinos na investicije.

Ako budu proglašeni krivim, A. S. i njegovim saradnicima prijeti do 20 godina zatvora, piše Telegraf.

(N.S)