Vijesti 25.03.2016.

Srbin patentirao uređaj koji sprečava krađu beba

ČITANJE: 1 minuta
beba
Višedecenijske sumnje da se u porodilištima mogu zamjeniti ili čak iz njih nestati bebe, konačno bi mogle biti otklonjene.

Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva-materinstva patentirao je naš mladi naučnik Komnen Lalović, koji je prošle godine za patent dobio nagradu Grada Beograda, piše Tanjug.

“Otisak prsta formira se prenatalno u sedmom mesecu trudnoće i ne menja se tokom života. Predviđeno je da uređaj ima dva polja za istovremeno skeniranje otiska prsta majke i deteta. Nakon skeniranja generiše se jedinstven ID zapis sa njihovim podacima. Pri izlasku iz porodilišta ponovo se uzima otisak prsta i poredi sa podacima na rođenju”, objašnjava Lalović.

Na ovaj način se, kako kaže, sprečava bilo kakva zloupotreba, kao i eventualna zamjena ili krađa beba u porodilištima. Lalović kaže da projekat “Sigurno porodilište” podrazumijeva izradu uređaja za uzimanje otiska prsta, razvijanje softvera, izradu informacionog sistema, da se cio sistem implementira u jedno porodilište i da se obuči osoblje koje bi to radilo.

“Cijeli taj projekat košta oko 45.000 evra. Ideja je da se implementira u jedno porodilište kako bi se dokazalo da sa ovim uređajem može biti potpuno sigurno, a zatim da se krene u implementaciju u svim porodilištima”, rekao je Lalović novinarima u Medija centru.

On je pozvao Ministarstvo zdravlja Srbije da se razgovara o ovom projektu, jer sam ne može da ga finansira. Podršku je dobio i od organizacije “Dijalog – mladi sa stavom”, koji kažu da će Ministarstvu zdravlja predložiti izmjene i dopune seta zakona, kako bi uređaj mogao da se implementira u porodilištima.

(NN)