Politika 21.09.2020.

SRBOFOBNA POLITIKA? Komšić i Džaferović žele da odbace zahtjev za članstvo u “mini Šengen”

ČITANJE: 2 minute

Odlukom da Savjet ministara prvo treba da izvrši analizu korisnosti pristupanja inicijativi “mini Šengen”,  članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ovo pitanje prebacuju u domen politikantstva, što može imati pogubne posljedice po ekonomiju BiH, tvrde stručnjaci.

Stav analitičara je da ovakvim postupkom Komšić i Džaferović zapravo žele da odbiju ovaj zahtjev, jer on navodno ugrožava suverenitet i ima negativne političke posljedice po BiH, piše “Glas Srpske”

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik na prošloj sjednici  zatražio je da se BiH toj inicijativi pridruži odmah, što su Komšić i Džaferović odbacili. Umjesto toga, oni su ovlastili Ministarstvo inostranih poslova da izvrši analizu svih regionalnih odnosa i ponudi stav o ulasku BiH u “mini Šengen”.

Profesor međunarodnih odnosa Miloš Šolaja kaže za “Glas Srpske” da priča o ugrožavanju suvereniteta ne pije vodu, jer se BiH nalazi na putu ka Evropskoj uniji, a “mini Šengen” je samo priprema za nju.

“Ta ideja služi za uvezivanje država regiona i ona je svojevrstan ‘trening’ za ono što sve zemlje čeka u EU, a podrška toj ideji došla je i od SAD, EU, ali i drugih država. Protiv ulaska BiH u “mini Šengen” mogu biti samo oni koji štite tajkune i njihove lobije, jer ta ideja samo i šteti tajkunima”, smatra Šolaja.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Željko Budimir kaže da je ovakvo ponašanje Komšića i Džaferovića produkt srbofobne politike i da su oni protiv svega što dolazi iz Beograda ili Banjaluke.

“Iako je ova ideja podržana i od strane SAD i EU, ali i drugih članica regiona, ponašanje političkog Sarajeva je takvo da oni odmah strahuju od dominacije Srbije. Činjenica je da će Srbija biti najdominantnija članica “mini Šengena”, ali će i BiH dobiti jednake šanse, jer je riječ o tržištu od 18 miliona ljudi. Tako da, tu se radi isključivo o animozitetu prema svemu što dolazi kao ideja od strane Srbije i RS”, rekao je Budimir.

Izvršni direktor udruženja ekonomista “SWOT” Saša Grabovac smatra da bi ulazak u ovu inicijativu bio od velike koristi za sve građane i da bi ubrzala oporavak privrede, ali da je očigledno da se dva člana Predsjedništva nisu vodila ekonomskim, nego političkim motivima.

Ovakav potez kritikovao je i dio sarajevskih medija jer,  kako ističu, ovakvo ponašanje članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića izoluje BiH od regiona.

(N.S/ Banjaluka.net)