Vijesti 19.01.2021.

Srđan Jolić prvi doplivao do Časnog krsta u Banjaluci (FOTO)

ČITANJE: 2 minute

Banjalučanin Srđan Jolić ovogodišnji je pobjednik u tradicionalnom plivanju za Časni krst.

Jolić, inače višegodišnji član Vaterpolo kluba “Banjaluka” i plivačkog kluba “Olimp”, plivajući Vrbasom nadmašio ostalih 11 učesnika, koji su plivali 33 metra u znak sjećanja na 33 godine koliko je Isus Hristos proveo na ovom svijetu.

Ovogodišnji pobjednik izrazio je  zadovoljstvo što je prvi, među 12 plivača, doplivao do Časnog krsta, ističući da u ovome vidi ne samo svoju, već pobjedu svih učesnika u bogojavljenskom plivanju.

Istakao je da voli plivanje i da ga privlačie voda i vjera pravoslavna.

Jolić je novinarima rekao da treći put učestvuje u bogojavljenskom plivanju, a da mu je ovo druga pobjeda u ovom vidu takmičenja.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da je plivanje za Časni krst vjekovna tradicija i običaj.

Stanivuković je rekao da je ponosan što grad Banjaluka, uprkos svim izazovima, decenijama organizuje ovu manifestaciju, podsjetivši da je u nekim teškim vremenima ovaj običaj bio prekinut, ali da je očuvan zahvaljujući sabornosti i vjeri srpskog naroda.

“Danas u doba pandemije virusa korona snaga, volja i sabornost srpskog naroda još jednom je pokazana na djelu – na ovoj manifestaciji. To je dokaz da, uprkos svemu, ostajemo snažni i jaki oko naše vjere”, rekao je Stanivuković.

Plivanje za Časni krst tradicionalna je manifestacija koja se svake godine organizuje povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja.

Jolić je za pobjedu dobio zlatnik, a ostali učesnici prigodne poklone.

Uz poštovanje epidemioloških mjera, plivanje za Časni krst i ove godine okupilo je veliki broj građana, koji su sa obale hladnog Vrbasa bodrili takmičare, a manifestaciji je prisustvovao i predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić.

Prethodno je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, povodom Bogojavljenja, Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je Svetu arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje sveštenika Eparhije banjalučke, a nakon toga je litija prošla licama Banjaluke.

(N.S/ Srna)