Vijesti 20.05.2020.

“Srebrena malina” ima rok do 27. maja da uveze preostale respiratore

ČITANJE: 2 minute

Direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak danas je na “saslušanju” kod Odbora za utvrđivanje činjenica za nabavku 100 respiratora Doma naroda Parlamenta FBiH kazao da firma “Srebrena malina” ima dozvolu za uvoz medicinske opreme koja važi do 27. maja.

Uvoznik respiratora za potrebe Vlade FBiH firma “Srebrena malina” dozvolu za uvoz medicinske opreme dobila je 27. aprila, dakle retroaktivno nakon što su respiratori već kupljeni i stigli u BiH, tačnije njih 80.

Kako je rečeno takve dozvole imaju rok trajanja, a dozvola koju je dobila “Srebrena malina” ima rok 30 dana.

To znači da im dozvola vrijedi do 27. maja. Ova informacija možda bi bila samo protokolarna da “Srebrena malina” ne mora uvesti još 20 respiratora, koliko je definisano ugovorom. Tih 20 respiratora nisu stigli 25. aprila, a razlog je navodno što kompanija FlyBosnia nije imala prostora u avionu za cjelokupnu pošiljku.

Tada je rečeno da će preostali respiratori vrlo brzo stići u BiH.

To znači da će “Srebrena malina” morati tražiti novu dozvolu od Agencije, ako kojim preostalih 20 respiratora ne dobave do 27. ovog mjeseca, piše “Klix.ba”.

Zolak je nakon sastanka medijima kazao da je sve urađeno po zakonu što se tiče Agencije za lijekove i medicinska sredstva te da nem aništa sporno što je “Srebrena malina” dozvolu za uvoz dobila retroaktivno.

Na pitanje kako je moguće da je nekoliko dana nakon što je ugovor sačinjen ona dobila dozvolu od Agencije za lijekove, rekao da je dozvolu dobila četiri dna nakon sklopljenog ugovora i je li to čudno novinarima je predočio spisak od početka marta do kraja aprila od 60-ak pravnih lica sa zahtjevima i izdatim saglasnostima za uvoz interventnih i medicinskih sredstava koja nisu registrovana.

“Riješena su isti dan ili sutradan. Šta mislite o tome? Šta je čudno ako vam kažem 60 i nešto u dva mjeseca riješenih isti dan ili sutradan. Od 13. Marta stoji na sajtu Agencije za one koji hoće malo da istraže obavijest da će apsolutni prioritet da ima bilo šta prilikom uvoza u BiH što se veže za suzbijanje pandemije. I radili smo u tom duhu i radimo još uvijek”, rekao je Zolak.

(Klix)