Vijesti 13.05.2020.

“Srebrena malina” zatražila od Suda BiH da im se omogući plaćanje preostalog iznosa PDV-a

ČITANJE: 1 minuta

Kompaniji “FH Srebrena malina” blokirani su računi u Privrednoj banci zbog čega su podnijeli molbu Sudu i Tužilaštvu BiH da im bude omogućeno plaćanje preostalog iznosa PDV-a, potvrđeno je za federalne medije.

“Sud BiH je zaprimio podnesak firme Srebrena malina za uplatu iznosa PDV-a i u postupku je donošenje odluke”, kazali su nam u Sudu BiH.

Zbog sporne nabavke 100 kineskih respiratora koji su koštali 10,5 miliona KM blokirana su im dva računa u Privrednoj banci.

Zatraženo je, kako saznajemo, da im se omogući plaćanje preostalog iznosa PDV-a od 450 hiljada KM.

Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH objasnio je za Klix.ba da su svi obveznici imali zakonski rok da do 10. maja 2020. podnesu PDV prijave za mjesec april, u kojima su iskazani podaci o prometu u tom mjesecu.

“Firma ‘FH Srebrena malina’ je podnijela PDV prijavu u kojoj je iskazala obavezu za uplatu PDV-a za mjesec april. Međutim, ta obaveza do danas nije uplaćena na Jedinstveni račun, što znači da je obvezniku izdan nalog za prinudnu naplatu duga, obračunat naknadni teret prinude u iznosu od 5 posto prijavljene obaveze za uplatu i svakog dana zakašnjenja obračunava se zakonska zatezna kamata u iznosu od 0,04 posto”, rekao je Kovačević.

Firma “Srebrena malina” uplatila je krajem aprila milion, 78 hiljada i 878 KM PDV-a na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

(Klix)