Vijesti 10.11.2017.

Srednjoškolcima uručena prva rješenja o stipendiranju

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, uručio je danas u Gradskoj upravi, prva rješenja o dodjeli stipendija učenicima srednjih škola za školsku 2017/18. godinu.

Radojičić je rekao da će Grad Banja Luka u tekućoj školskoj godini stipendirati ukupno 1.192 učenika srednjih škola i da će za ovu namjenu Grad izdvojiti oko milion maraka na godišnjem nivou.

– Stipendije se dodjeljuju po tri osnova – prvi je uspjeh u školi i to su najbolji učenici srednjih škola, drugi je stipendija prema socijalnom statusu i treći su deficitarna zanimanja. Mjeseči iznos stipendije za đake po osnovu uspjeha i socijalnom statusu iznosi 80 KM, dok stipendija za deficitarna zanimanja iznosi 160 KM – naglasio je gradonačelnik i dodao da je u toku konkurs za stipendiranje studenata.

Dajana Ćerketa, učenica četvrtog razreda Katoličkog srednjoškolskog centra, kazala je da učenicima stipendija mnogo znači i da je lijepo vidjeti da neko cijeni trud i zalaganje učenika. Ona je naglasila da je stipendija ujedno i dodatni motiv učenicima da još više uče i proširuju svoja znanja.

U narednoj školskoj godini, pravo na stipendiju po osnovu uspjeha u školi ostvarilo je 607 učenika, stipendiju prema socijalnom statusu dobiće 537 učenika, a stipendiju za deficitarna zanimanja 48 učenika.

Iz nadležnog Odjeljelja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, podsjećaju da je za narednu sedmicu planirano uručenje rješenja o dodjeli stipendija po školama, odnosno predstavnici Odjeljenja obići će sve srednje škole na području grada Banje Luke, te učenicima uručiti rješenja.

Rang-lista

Rang-lista učenika srednjih škola po osnovu uspjeha je objavljena na zvaničnoj internet stranici Grada Banja Luka (strana Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport) i na oglasnoj ploči u Gradskoj upravi.
Rang listu možete pogledati i ovdje.

Studentske stipendije

Podsjećamo da je konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama otvoren do 15. novembra ove godine. Konkurs se odnosi na tri vrste stipendija: prema socijalnom statusu, za uspjeh na studiju i za deficitarna zanimanja. Više o konkursu možete pogledati ovdje.