Vijesti 14.02.2016.

SRNA: Bosić vrši bezočan politički pritisak na agenciju i uređivačku politiku

ČITANJE: 2 minute
SRNA
Novinska agencija Republike Srpske “SRNA” užasnuta je optužbama predsjednika SDS-a Mladena Bosića – da se Srna “ponovo našla u ulozi saučesnika kriminalne hobotnice u Republici Srpskoj” – i traži od svih relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i udruženja za zaštitu slobode medija, kao i nadležnih pravosudnih institucija, da reaguju i zaposlene u ovoj medijskoj kući zaštite od ovako monstruoznog političkog pritiska.

Osim toga što ovaj bezočan politički pritisak vrši pred očima cjelokupne javnosti, tvrdnjama da se Srna “našla u ulozi saučesnika kriminalne hobotnice u Republici Srpskoj” Bosić kriminalcima proglašava i samim tim dovodi u opasnost cijeli jedan kolektiv i sve zaposlene u njemu, a pritiskom na urednike i novinare svjesno pokušava da utiče i na samu uređivačku politiku Agencije.

Napominjemo da ovo nije prvi brutalan napad na Srnu od SDS-a, ali i drugih političkih partija, među kojima ćemo izdvojiti samo neke od posljednjih: tvrdnju SDS-a da Srna plasira “laži i tračeve”, PDP-a da je Srna “dotakla dno novinarstva” i tvrdnju NDP-a da u Srni rade “medijske hijene koje se trude da narodu prodaju maglu”, a sve to zbog vijesti ugledne ruske agencije “Sputnjik” koju je Srna samo prenijela, kao i hiljade drugih vijesti prije toga od desetine različitih medijskih kuća.

Takođe, podsjećamo da je Srna tokom predizbornih kampanja 2012. i 2014. godine svakodnevno bila meta brutalnih političkih napada od pojedinaca iz pojedinih partija, posebno iz SDS-a, PDP-a i NDP-a, iako je krajnje profesionalno i svakodnevno pratila aktivnosti ovih stranaka.

Ni tada, kao ni mnogo puta kasnije nismo reagovali na brojne pritiske i neistine iznesene na račun Agencije iz najbolje želje da se dodatno ne zaoštrava sukob na javnoj sceni Republike Srpske, koju su najviše zagadile upravo političke elite.

S obzirom na to da se politički pritisci i brutalni medijski napadi, ne samo nastavljaju, nego i umnožavaju, prinuđeni smo da zaštitu zatražimo kod relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i udruženja koji se bave zaštitom slobode medija, kao i kod nadležnih pravosudnih institucija.

Srna, kao kičma medijskog tijela Republike Srpske, nastaviće da obavlja svoj posao profesionalno i odgovorno kao i do sada, a od svih političkih faktora u Republici Srpskoj i BiH očekujemo da svoj posao rade u korist svih građana i da im se političko djelovanje ne svodi na liječenje svojih političkih frustracija napadima na medije.

(Agencije)